Πώς η πανδημία άλλαξε τους στόχους αειφορίας για την Uber και τη Lyft

Πώς η πανδημία άλλαξε τους στόχους αειφορίας για την Uber και τη Lyft
Rideshare drivers demonstrate against rideshare companies Uber and Lyft during a car caravan protest on August 6, 2020 in Los Angeles. - The drivers, organized by the Mobile Workers Alliance and Rideshare Drivers United unions, say Uber and Lyft's are pushing a "deceptive" November ballot initiative, which, if passed, they claim would "rewrite labor law" and turn app-based drivers into independent contractors, exempting companies such as Lyft and Uber from standard wage and hour restrictions. (Photo by Robyn Beck / AFP) Photo: AFP
Αφότου η πανδημία επιβράδυνε δραματικά τις δραστηριότητες μετακίνησης-μεταφοράς της Uber και της Lyft - οι οποίες έχαναν εκατομμύρια δολάρια ετησίως πριν από την πανδημία -, οι εταιρείες αναγκάστηκαν να ανασυγκροτηθούν.

της Danielle Abril

Κάποιους μήνες αφότου η πανδημία του κορωνοϊού «κατέβασε τους διακόπτες» σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, κάτι εκπληκτικό άρχισε να συμβαίνει. Οι κάτοικοι σε διάφορες πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές ανέφεραν ένα θέαμα που είχαν να δουν χρόνια: έναν φωτεινό, γαλάζιο ουρανό χωρίς το συνηθισμένο νέφος και τη θολούρα της ρύπανσης. Για τις εταιρείες μεταφορών Uber και Lyft, αυτή η εμπειρία λειτούργησε ως μια στιγμή αναστοχασμού.

«Γιατί χρειάστηκε μια πανδημία για να το δούμε αυτό;» δήλωσε ο Adam Gromis, παγκόσμιος επικεφαλής βιωσιμότητας της Uber. «Είμαστε βασικά μια τεχνολογική μηχανή που τροφοδοτείται από την αποτελεσματικότητα. Πρέπει να γίνουμε μέρος αυτού του κινήματος για να επιτρέψουμε περισσότερους μπλε ουρανούς».

Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών διαφημίζουν εδώ και χρόνια τις υπηρεσίες τους ως εναλλακτικές προς την ιδιοκτησία αυτοκινήτων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της κυκλοφορίας, των τροχαίων ατυχημάτων και των εκπομπών ρύπων. Όμως, καθώς η δημοτικότητα των υπηρεσιών αυξήθηκε, οι εταιρείες, αντίθετα, επιδείνωσαν την κυκλοφοριακή συμφόρηση σε πολλές πόλεις, σε ορισμένες περιπτώσεις αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 13% των διανυθέντων οχηματοχιλιομέτρων, σύμφωνα με μελέτη του 2018 που ανατέθηκε από τις εταιρείες. Με τη μεγάλη πλειονότητα των οδηγών να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα με βενζινοκινητήρα, περισσότερα διανυόμενα οχηματοχιλιόμετρα σημαίνουν περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αλλά αφότου η πανδημία επιβράδυνε δραματικά τις δραστηριότητες μετακίνησης-μεταφοράς της Uber και της Lyft – οι οποίες έχαναν εκατομμύρια δολάρια ετησίως πριν από την πανδημία -, οι εταιρείες αναγκάστηκαν να ανασυγκροτηθούν. Συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να επανεξετάσουν όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν τις μεταφορές, αλλά και συνολικά τις προσπάθειές τους για βιωσιμότητα.

Ως αποτέλεσμα, οι δύο εταιρείες ενίσχυσαν τις στρατηγικές τους αναφορικά με τις πολυτροπικές μεταφορές: Η πανδημία είχε ενισχύσει την εξάρτηση των ανθρώπων από τα ποδήλατα, τα σκούτερ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς – τομείς στους οποίους οι εταιρείες είχαν ήδη αρχίσει να επενδύουν. Αλλά ανακοίνωσαν επίσης υψηλούς στόχους υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η Lyft ανακοίνωσε σχέδια για πλήρη εξάρτηση από τα ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030. Η Uber έβγαλε μια παρόμοια ανακοίνωση τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι στοχεύει να προσφέρει το 100% των διαδρομών στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη με ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030.

«Θέλαμε να βγούμε από την κρίση ισχυρότεροι, καλύτεροι και πιο βιώσιμοι», δήλωσε ο Paul Augustine, ανώτερος διευθυντής βιωσιμότητας της Lyft. «Θέλαμε να γίνουμε καταλύτης για την αλλαγή».

Παρόλο που οι εταιρείες ελπίζουν ότι η τολμηρή δέσμευση για το περιβάλλον θα βρει συνεχιστές στον κλάδο των μεταφορών, αντιμετωπίζουν επίσης τεράστιες προκλήσεις – κάποιες εκ των οποίων δεν μπορούν να ελέγξουν.

Για παράδειγμα, τα πολιτικά εμπόδια δυσχεραίνουν την παροχή κινήτρων στους οδηγούς για τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα. Οι τρέχουσες υποδομές στις πόλεις των ΗΠΑ θα χρειαστούν σημαντική αναβάθμιση για να παρέχουν αρκετούς σταθμούς φόρτισης για τους επαγγελματίες οδηγούς που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και οι εταιρείες θα πρέπει να δώσουν κίνητρα στους οδηγούς για να αντισταθμίσουν το κόστος αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και να καταπολεμήσουν ορισμένους διαδεδομένους φόβους – όπως η πιθανότητα να μείνουν από ρεύμα πριν φτάσουν στον προορισμό τους – που αποτρέπουν τους ανθρώπους από την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Φαίνεται ότι ο κόσμος δεν είναι και τόσο ενθουσιασμένος με τα ηλεκτρικά οχήματα», επισημαίνει ο Jon Krosnick, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο οποίος συνέγραψε πέρυσι μια έρευνα για τα ηλεκτρικά οχήματα. «Αν η Uber και η Lyft θέλουν να ενθαρρύνουν τους οδηγούς τους να μεταβούν σε αυτά, θα πρέπει να ξεπεράσουν όλες αυτές τις προκλήσεις».

Οι στόχοι της Uber και της Lyft σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα ίσως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι των σχεδίων βιωσιμότητας των εταιρειών, λόγω του αριθμού των ενδιαφερομένων μερών που είναι ζωτικής σημασίας για να τις βοηθήσουν να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα. Έτσι, οι δύο εταιρείες συνεργάζονται με φορείς χάραξης πολιτικής σε πόλεις και πολιτείες, αναπτύσσουν οικονομικά κίνητρα για τους οδηγούς που θέλουν να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό όχημα, και συνεργάζονται με αυτοκινητοβιομηχανίες και υπηρεσίες ενοικίασης για να δώσουν στους οδηγούς μεγαλύτερη πρόσβαση σε ηλεκτρικά οχήματα.

«Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να το πετύχουμε όλο αυτό μόνοι μας», ανέφερε ο Augustine. «Θα χρειαστεί συλλογική δράση από τον κλάδο, την κυβέρνηση και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για να γίνει αυτό εφικτό».

Τον Σεπτέμβριο, η Uber δεσμεύτηκε να διαθέσει 800 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους οδηγούς να μεταβούν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μέρος αυτών των χρημάτων περιλαμβάνει την καταβολή επιπλέον 50 σεντ ανά διαδρομή στους οδηγούς που χρησιμοποιούν υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα και 1,50 δολάρια σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία. Τα κονδύλια αναμένεται επίσης να επιτρέψουν εκπτώσεις στους οδηγούς για τους σταθμούς φόρτισης, καθώς και μειώσεις τιμών στην ενοικίαση ή την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων – η αγορά των οποίων κοστίζει περίπου 40.000 δολάρια.

Η Uber επέκτεινε επίσης την επιλογή διαδρομής με ηλεκτρικό ή υβριδικό όχημα – με την ονομασία Uber Green – σε περισσότερες από 30 πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως το Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Ντένβερ και το Τορόντο. Και η εταιρεία προσφέρει στους οδηγούς τριπλάσιο αριθμό πόντων Uber Rewards, οι οποίοι μπορούν να ανταλλάσσονται με πράγματα όπως δωρεάν καφές στα Starbucks και παραγγελίες UberEats, για κάθε διαδρομή Uber Green που ολοκληρώνεται.

Πηγή: fortune.com