Πώς η τρομοκρατία «σκοτώνει» το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ

Πώς η τρομοκρατία «σκοτώνει» το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ
epa00777857 500 Euro banknotes of counterfeit money are shown to the media during a press conference of the Austrian interior ministry in Vienna on Friday 21 July 2006. The counterfeit money, destined for transfer to Vienna, was seized in Croatia. EPA/BARBARA GINDL

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να εφαρμόσει πιο αυστηρές πολιτικές για να καταπολεμήσει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι η Ευρώπη έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα να κόψει τις χρηματοδοτικές ροές του Ισλαμικού Κράτους, χτυπώντας τη διακίνηση χαρτονομισμάτων υψηλής αξίας, τα ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin και τις προπληρωμένες κάρτες.

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρώπης δηλώνουν ότι το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ κάνει τη ζωή ευκολότερη για τους εγκληματίες.

Σύμφωνα με μια αναφορά της Ιντερπόλ το 2015, το ρευστό εξακολουθεί να παραμένει το καλύτερο εργαλείο για τους τρομοκράτες γιατί είναι ευκολότερο να κυκλοφορήσει στη μαύρη αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι συνεργάζεται ήδη με την Ιντερπόλ και την ΕΚΤ ούτως ώστε να βρεθούν τρόποι να σταματήσουν τη ροή χρημάτων σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Επιθυμούμε να κάνουμε αλλαγές παλαιού τύπου», είπε στο ευρωκοινοβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα ο Μάριο Ντράγκι.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία ότι η κεντρική τράπεζα σκέφτεται να καταργήσει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να θεσπίσει νέους νόμους για να περιορίσει τη χρήση των προπληρωμένων καρτών, ούτως ώστε να μην μπορεί κάποιος ανώνυμα να αποκτήσει τέτοιου είδους ψηφιακό χρήμα.

Μια από τις προτάσεις της είναι να δημιουργήσει μια μαύρη λίστα με χώρες οι οποίες έχουν επιδείξει πλημμελείς πολιτικές για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. Οι χώρες αυτές θα γίνουν αντικείμενο περαιτέρω ελέγχων για τις τραπεζικές συναλλαγές με το ευρωσύστημα.

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση του κόσμου καθώς διαθέτει κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας πολλών δραστηριοτήτων, όπως την πώληση πετρελαίου, τη φορολόγηση των κατοίκων στις περιοχές που ελέγχει ή ακόμη και τις απαγωγές ιδιωτών με αντάλλαγμα λύτρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να εφαρμόσει το νέο σύστημα ελέγχων εντός του έτους ούτως ώστε να βοηθήσει τις χώρες να καταπολεμήσουν την κυκλοφορία μαύρου χρήματος που πιθανότατα καταλήγει στις τσέπες των τρομοκρατών.