Πως είναι να ζεις στον Πύργο του Ντόναλντ Τραμπ στην Νέα Υόρκη

Καθημερινές ιστορίες τρέλας από τους κατοίκους του Πύργου του Ντόναλντ Τραμπ που εξηγούν γιατί ο Trump Tower είναι πλέον ένα από τα λιγότερο επιθυμητά πολυτελή κτίρια του «Μεγάλου Μήλου».

Ο πύργος Trump, που κάποτε λογίζονταν ως το διαμάντι στο στέμμα της αυτοκρατορίας real estate του Αμερικανού προέδρου, τώρα κατατάσσεται ως μία από τις λιγότερο επιθυμητές πολυτελείς κατοικίες στο Μανχάταν.

Το κτίριο έχει μετατραπεί σε φρούριο από τότε που η Τραμπ κέρδισε την προεδρία. Δεν έχει ανακαινιστεί εδώ και χρόνια. Και το όνομα «Τραμπ» απωθεί την φιλελεύθερη Νέα Υόρκη.

Για όσους κατέχουν διαμέρισμα στον πύργο, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ένα βάσανο. Οι περισσότερες πωλήσεις διαμερισμάτων στον «προεδρικό» πύργο οδηγούν σε ζημίες. Μάλιστα, κάποια από αυτά που πωλούνται με απώλειες άνω του 20%. Αντίθετα, σε ολόκληρο το Μανχάταν, μόλις το 0,23% των σπιτιών τα τελευταία δύο χρόνια πωλήθηκε με ζημία, σύμφωνα με την PropertyShark, πάροχο δεδομένων για την αγορά ακινήτων.

Οι μέρες όπου το ορόσημο της Νέας Υόρκης προσέλκυσε αστέρες όπως ο Michael Jackson, ο Johnny Carson και ο Steven Spielberg ανήκουν στο παρελθόν.

Το ποσοστό πληρότητας του Tower Trump έχει βυθιστεί κατά τα τελευταία επτά χρόνια στο 83% από 99%, ποσοστό κενών διαμερισμάτων περίπου διπλάσιο του μέσου όρου του Μανχάταν.

Ο Michael Sklar πούλησε το διαμέρισμα των γονέων του στον 57ο όροφο για 1,83 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο, αφού ξόδεψε 400,000 δολάρια για να ανακαινίσει το ακίνητο. Η οικογένειά του το αγόρασε για 1,4 εκατομμύρια δολάρια το 2004, δηλαδή 1,84 εκατομμύρια «σημερινά» δολάρια μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό.

«Κανείς δεν θέλει να αγοράσει σε αυτό το κτίριο», δήλωσε.

Μετά την εκλογή του Τραμπ, η ζωή στον πύργο του έγινε σκέτη ταλαιπωρία, είπε ο Sklar. Η μητέρα του, που πάλευε τότε με τον καρκίνο, έπαιρνε ταξί από το αεροδρόμιο προς τον πύργο το οποίο την άφηνε ακριβώς μπροστά από την είσοδο. Μετά τις εκλογές, η ασφάλεια υποχρέωνε τους οδηγούς ταξί να αφήνουν την μητέρα του Sklar εκατοντάδες μέτρα από την είσοδο, αναγκάζοντάς την σε μια μακρά και οδυνηρή επιστροφή στο σπίτι.

Το τμήμα των γραφείων του Trump Tower διαφημίζει πέντε κενές θέσεις σε πέντε ορόφους. Τον Ιανουάριο, οι τιμές για έναν ανοιχτό χώρο γραφείων κυμαίνονταν από 72 έως 85 δολάρια ανά τετραγωνικό πόδι ετησίως. Ένα μήνα πριν, οι επιχειρήσεις του Τραμο δημοσίευσαν στο κανάλι του στο YouTube ένα βίντεο προώθησης μάρκετινγκ που αναφερόταν στον πύργο ως «ένα από τα πιο εικονικά κτίρια-σημεία αναφοράς της Νέας Υόρκης».

«Οποιοδήποτε από τα κτίρια που έχουν πετύχει πραγματικά στο Midtown είναι είτε νεότερης κατηγορίας είτε οι ιδιοκτήτες έχουν ξοδέψει σημαντικό κεφάλαιο για να τα κάνουν πιο σύγχρονα και να έχουν περισσότερες ανέσεις», δήλωσε ο Louis D’Avanzo, διευθυντής του γραφείου Midtown Manhattan της Cushman & Wakefield Plc .

Ο Trump δεν έχει ξοδέψει πολλά χρήματα για την ανακαίνιση του Trump Tower τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έγγραφα που απευθύνονται προς τους επενδυτές.

«Δεν νομίζω ότι θα ήθελα ένα γραφείο στον πύργο του Τραμπ», είπε ο Res. «Γιατί να πάει κάποιος εκεί; Είναι θαύμα που τα μισά δεν είναι άδεια.»

Σχετικά άρθρα