Πώς να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας στο γραφείο

Πώς να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας στο γραφείο
Photo: pixabay.com

Τρία βήματα για να ξεχωρίσουν οι γυναίκες στη δουλειά.

Πριν από μερικές εβδομάδες κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, η COO του Facebook Σέριλ Σάντμπεργκ δήλωσε στους συμμετέχοντες πως «Οι άνδρες εξακολουθούν να κυβερνούν τον κόσμο – και δεν είμαι σίγουρη πως η κατάσταση πάει καλά. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε όλα τα ταλέντα του πληθυσμού». Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για το πώς οι προσδοκίες στην εργασία και στο σπίτι έχουν κρατήσει τις γυναίκες πίσω, κλονίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη. Ευτυχώς, υπάρχει μια τάση για στήριξη των γυναικών, την αναγνώριση τους και την ανάθεση καθηκόντων. Αλλά αν όλες οι γυναίκες δουλέψουν μαζί, μπορούν να συντρίψουν αυτά τα στερεότυπα.

Υπάρχουν, λοιπόν, τρία απλά βήματα για να πετύχει κάθε γυναίκα τη προσωπική της επιτυχία.

Πάρτε ρίσκα

Σύμφωνα με μια μελέτη του Harvard Business Review, οι γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά υπό πίεση συγκριτικά με τους άνδρες όσον αφορά να πάρουν κάποιο ρίσκο. Οι γυναίκες μερικές φορές ακολουθούν την ασφαλή οδό ή διστάζουν να προσεγγίσουν κάποιο ρίσκο. Αλλά με δεδομένο ότι ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών και δραματικών αλλαγών στα επιχειρηματικά μοντέλα, ενώ η τεχνολογία απαιτεί διαρκώς νέες δεξιότητες, το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να μη παίρνετε κανένα ρίσκο. Το να παίρνει κανείς κάποιο ρίσκο είναι το κλειδί για την επιτυχία, οπότε είναι λάθος να μένουμε πίσω επειδή βασιζόμαστε σε πρότυπα ή σε φυλετικά στερεότυπα.

Μάθετε να ζητάτε

Οι γυναίκες συχνά δεν πατούν γερά στα πόδια τους και δε απατούν την ίδια διαχείριση με τους άνδρες, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με προαγωγές ή αυξήσεις μισθών. Οι γυναίκες πρέπει να μάθουν να ζητούν αυτό που θέλουν και αξίζουν. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το πώς θα χαράξουμε την πορεία μας, αλλά με αυτή την ευθύνη έρχεται το θάρρος να που θα σας βοηθήσει να αρπάξετε κάθε ευκαιρία που μπορεί να βελτιώσει τη σταδιοδρομία σας.

Μην γίνετε «ένας απ’ όλους»

Ο χώρος εργασίας «γιορτάζει» την ατομικότητα. Στην πραγματικότητα, είναι διάφορες προοπτικές και οι δεξιότητες μας, που καθορίζουν την επιτυχία μιας επιχείρησης. Υπάρχουν πολλές έμφυτες ιδιότητες που έχουμε όλοι μας και μας κάνουν καλούς ηγέτες. Βρείτε αυτό που σας κάνει μοναδικό. Μην προσπαθήσετε να αντιγράψετε τα χαρακτηριστικά των ανδρών συναδέλφων, αλλά να επωφεληθείτε απ’ τα δικά σας δυνατά στοιχεία και να αξιοποιήστε τις ικανότητές σας που σας κάνουν μοναδικό.