Πώς να αγοράσετε smartphone

Πώς να αγοράσετε smartphone

Τι να προσέξετε, τι να επιλέξετε, πόσο θα πληρώσετε και ποια συσκευή είναι η καλύτερη για εσάς.

Αποφασίσατε να αλλάξετε κινητό είτε επειδή έληξε το συμβόλαιο και υπάρχει επιδότηση ανανέωσης, είτε επειδή απλά το βαρεθήκατε. Τι θα επιλέξετε, όμως;

Μπαίνετε στο κατάστημα κινητής και οι επιλογές είναι δεκάδες. Μοντέλα φετινά, μοντέλα περσινά, μεγάλα, μικρά, με Android (ποια έκδοση;) με iOS, με Windows, μάρκες πασίγνωστες, μάρκες άγνωστες, και ο πωλητής να σας μπερδεύει περισσότερο αντί να σας βοηθά.

Η κατάσταση είναι στα χέρια σας. Απαντήστε σε ?? απλές ερωτήσεις και η επιλογή θα γίνει ευκολότερη, σωστή και όλη δική σας.

Επιλέξτε πάροχο
Στην Ελλάδα έχουμε τρεις βασικούς παρόχους με (πάνω-κάτω) παρόμοια συμβόλαια. Στη συγκεκριμένη συγκυρία οι πάροχοι είναι έτοιμοι να σας δώσουν υψηλή επιδότηση, δωρεάν συσκευή, ακόμα και πίστωση σε καταστήματα εφόσον αλλάξετε εταιρεία με φορητότητα. Γενικά μιλώντας, στους ήδη πελάτες δίνουν χαμηλότερα κίνητρα. Αν δεν σας πειράζει να αλλάζετε εταιρεία κάθε 18 μήνες (κρατώντας ή όχι το νούμερό σας) οι παροχές είναι πάντα δελεαστικές.

Επιλέξτε τιμή
Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε περίπου πόσα χρήματα το μήνα θέλουμε να πληρώνουμε ή πόσο περίπου θέλουμε να μιλάμε. Με βάση αυτό, διαπραγματευτείτε το συμβόλαιο και την επιδότηση. Αν πείτε «θέλω να δίνω 30 ευρώ το μήνα τελική τιμή, τι μπορείτε να μου δώσετε με βάση αυτό;», ή «μιλάω 7 ώρες το μήνα σταθερά, τι τιμή μπορείτε να μου κάνετε και τι συσκευή να μου δώσετε;».

Επιλέξτε πάροχο με βάση το μοντέλο
Κάθε πάροχος δίνει διαφορετική επιδότηση σε κάθε πελάτη, αλλά πολλές φορές βλέπουμε διαφορετικές τιμές σε ίδια μοντέλα. Αν έχετε αποφασίσει ποιο τηλέφωνο θέλετε, δείτε ποιος πάροχος σας το δίνει στην καλύτερη τιμή. Και μην υπογράψετε για διετές συμβόλαιο. Στο μεταξύ οι τιμές των συμβολαίων θα έχουν πέσει, οι τιμές των συσκευών επίσης και εσείς θα πληρώνετε το ίδιο για 24 μήνες.

Πόσο μεγάλο να είναι;
Πόσες ίντσες είναι πολλές; Εξαρτάται από το γούστο σας, την παλάμη σας, τον αντίχειρά σας και αν νιώθετε άνετα να κολλάτε 5 ίντσες στο αυτί σας για να μιλήσετε. Αυτόν τον καιρό, τα μοντέλα άνω των 4 και κάτω των 5 ιντσών είναι τα δημοφιλέστερα. Δοκιμάστε κάθε ένα στο χέρι σας και δείτε ποιο σας ταιριάζει.
Αν σας αρέσουν τα μεγάλα μεγέθη οι επιλογές δεν είναι και πολλές. Θα καταλήξετε σε ένα από τα iPhone 6 Plus, Samsung Galaxy Note 4, Note 3 και LG G3.

Τι λειτουργικό να έχει;
Το Android και το iOS είναι οι δημοφιλέστερες επιλογές. Όποιο και από τα δύο και αν επιλέξετε θα έχετε πληθώρα επιλογών και τα καλύτερα προγράμματα του κόσμου διαθέσιμα. Τα Windows έχουν διαφορετική φιλοσοφία, αλλά δεν υστερούν και πολύ σε λύσεις. Το Blackberry είναι, όπως πάντα, αξιόπιστο και σοβαρό.

Να έχει αποσπώμενη μπαταρία;
Όσοι χρησιμοποιούν το κινητό πολλές ώρες την ημέρα και αδειάζουν τη μπαταρία, πολλές φορές έχουν μια δεύτερη φορτισμένη για αντικατάσταση. Σχεδόν όλα τα Android προσφέρουν αυτή την επιλογή, όχι όμως και τα iPhone και το HTC One. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχετε μαζί σας φορητό φορτιστή (αυτοκινήτου, battery pack κ.λπ.)

Τα special features
Λειτουργίες που κάποια προσφέρουν και κάποια όχι. Όπως ο παλμογράφος στα Samsung Galaxy S5 ή το βηματόμετρο στα iPhone 5S και νεώτερα. Ή ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων με τον οποίο ξεκλειδώνει η οθόνη ή άλλες λειτουργίες (π.χ. online πληρωμές). Τα Galaxy S5, Galaxy S5 Active και Sony Sony Xperia Z2 είναι αδιάβροχα (σε λογικά πλαίσια, πάντα).