Πώς να «αποδιοργανώσεις» τη δική σου επιχείρηση – πριν το κάνει κάποιος άλλος

Πώς να «αποδιοργανώσεις» τη δική σου επιχείρηση – πριν το κάνει κάποιος άλλος

Απαντούν οι CEO των Campbell Soup, Mattel και Beautycon Media.

 

της Susanna Schrobsdorff

Τι συντηρεί μια εταιρεία με παράδοση ενώ η τεχνολογική επανάσταση εισβάλλει σε κάθε κλάδο, από τις σούπες μέχρι τις κούκλες;

Αν ρωτήσετε τη Margo Georgiadis, διευθύνουσα σύμβουλο της Mattel, η εξέλιξη ενός γνωστού brand απαιτεί την εκ νέου ανακάλυψη μιας κοινής αξίας και την εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών.

«Σε μια περίοδο επτά δεκαετιών, είναι πιθανό να χάσεις το πάθος και την θέση σου στην πρωτοπορία» λέει.

Η Georgiadis έφερε το εμπορικό σήμα πίσω στις ρίζες του και στην έννοια του παιχνιδιού με σκοπό. «Τώρα η Mattel σημαίνει κάτι» επισημαίνει. «Οι άνθρωποι έρχονται να δουλέψουν γνωρίζοντας ότι η εργασία τους υπηρετεί τα παιδιά». Αυτή η εστίαση έχει βοηθήσει την εταιρεία να προσαρμοστεί σε μια γενιά μαμάδων με γνώσεις ψηφιακής τεχνολογίας και σε παιδιά που γεννήθηκαν μετά την έλευση του iPad. «Πρέπει να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε περισσότερο» καταλήγει.

Όταν η Denise Morrison ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος της Campbell Soup το 2011, η ψηφιακή επανάσταση είχε ήδη αρχίσει αλλά η Campbell δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη. «Η εταιρεία πήγε για ύπνο και ο κόσμος άλλαξε» τονίζει. Η ομάδα της μελέτησε τις μεταβολές στην κουλτούρα που επηρέαζαν τον κλάδο των τροφίμων – και ήταν εμφανές ότι το ψηφιακό τσουνάμι ερχόταν καταπάνω τους. «Ξέραμε ότι έπρεπε να αποδιοργανώσουμε τους εαυτούς μας» λέει. Κι αυτό σήμαινε τη δημιουργία μιας startup για προσωποποιημένη δίαιτα εντός της Campbell.

«Το να στήσεις μια νεοφυή επιχείρηση μέσα σε μια εταιρεία της λίστας Fortune 500 είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον» λέει η Morrison.

Η Moj Mahdara, CEO της Beautycon Media, ένιωσε έκπληξη, αρχικά, με την επιτυχία του brand της στον χώρο των εκδηλώσεων. Ποιος θα το έλεγε ότι δέκα χιλιάδες άνθρωποι θα περίμεναν στην ουρά για ένα συνέδριο ομορφιάς;

Κι είναι κι αυτή η έκρηξη στις οδηγίες μέσω βίντεο… «Δεν πιστεύω ότι υπήρχε κάποιος που περίμενε ότι το YouTube και το Instagram θα γίνονταν γιγαντιαίοι παράγοντες αλλαγής για τον κλάδο της ομορφιάς» λέει η Mahdara. «Όλοι αρχίζουν να …φρικάρουν λιγάκι».

Πηγή: fortune.com