Αποφεύγοντας το σύνδρομο του στρουθοκαμηλισμού

Αποφεύγοντας το σύνδρομο του στρουθοκαμηλισμού

Χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας και να αυξήσετε την απόδοσή σας.

Έχετε ποτέ καθυστερήσει να ελέγξετε την πρόοδό σας, επειδή βαθιά μέσα σας γνωρίζετε ότι δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο ελπίζατε; Αυτό, σύμφωνα με Βρετανούς ψυχολόγους, σημαίνει ότι πάσχετε από το σύνδρομο του στρουθοκαμηλισμού, ότι διστάζετε, με λίγα λόγια, να αντιμετωπίσετε την αλήθεια και κλείνετε τα μάτια στο πρόβλημα, όπως οι στρουθοκάμηλοι κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο όταν προκύπτει κάποιος κίνδυνος. Αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, γιατί έχει άμεση συνέπεια στην παραγωγικότητά σας, την πρόοδο και την απόδοσή σας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Κρίστιαν Τζάρετ, συχνά φοβόμαστε ότι η πρόοδος που σημειώνουμε στην εργασία μας δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας, οπότε αποφεύγουμε να τσεκάρουμε το feedback της. Ο φόβος μας αυτός προκύπτει από το γεγονός ότι πιστεύουμε πως θα επιβεβαιωθούν όσα υποθέτουμε, δηλαδή -πολύ απλά- ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά.

Διαβάστε ακόμη: Οι πέντε τύποι του προϊσταμένου-εφιάλτη

Ο Τζάρετ δίνει κάποιες ιδέες για το πώς θα μπορέσετε να ξεπεράσετε την επιθυμία να αγνοήσετε την πρόοδό σας. Αν, λοιπόν, φοβάστε πως βλέποντας ότι δεν τα έχετε πάει καλά, θα χάσετε την αυτοπεποίθησή σας, μην ξεχνάτε ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Το να τα «θαλασσώσετε» είναι κάτι που καμιά φορά απλά… δεν πειράζει. Αντίθετα, μάλιστα, είναι μέρος της προόδου.

Μία άλλη τακτική που μπορείτε να υιοθετήσετε είναι να ζητήσετε από ένα συνάδελφό σας να σας δώσει το feedback της προόδου σας ή ακόμη να ρυθμίσετε ένα σύστημα που θα σας ενημερώνει αυτόματα γι’ αυτό.

Δείτε τα πράγματα ρεαλιστικά και αντιμετωπίστε το. Η εξέλιξη που έχετε στη δουλειά σας δεν μπορεί να είναι πάντα όπως την περιμένατε. Αντιμετωπίζοντας, ωστόσο, αυτή την όχι και τόσο ευχάριστη αλήθεια, θα εκπλαγείτε με το πόσο τελικά θα βελτιωθείτε. Που είναι και το ζητούμενο.

 Διαβάστε ακόμη: Πέντε ενδείξεις ότι έχετε υπερβολικά πολλά προσόντα για τη δουλειά σας