Πώς να διαγράψετε το Facebook αλλά να κρατήσετε τις αναμνήσεις

Eάν έχετε πάρει την απόφασή σας να φύγετε (ή απλώς να εξασφαλίσετε περισσότερη ιδιωτικότητα), ιδού μερικά βήματα που καλό θα ήταν να ακολουθήσετε.

του Chris Morris

Η αποκάλυψη ότι η Cambridge Analytica έλαβε και καταχράστηκε τα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook έχει ωθήσει πολλούς ανθρώπους στο να αναθεωρήσουν τη σχέση τους με τη γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Όμως, δεν είναι εύκολη διαδικασία το να διακόψεις τις επαφές σου με το Facebook, καθώς είναι τόσο στενά ενσωματωμένο σε άλλα κομμάτια του διαδικτύου. Και είναι εξίσου δύσκολο να πάψεις να λαμβάνεις updates από τους φίλους σου και να διαγράψεις όλες τις μνήμες που έχεις ποστάρει μέσα σε όλα αυτά χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε πάρει την απόφασή σας να φύγετε (ή απλώς να εξασφαλίσετε περισσότερη ιδιωτικότητα), ιδού μερικά βήματα που καλό θα ήταν να ακολουθήσετε.

Καταρχήν, εάν πρόκειται να …τραβήξετε την πρίζα, δεν υπάρχει λόγος να σβήσετε όλες τις εικόνες σας και τις ανταλλαγές σχολίων με τους φίλους σας. Είναι αρκετά εύκολο να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας το σύνολο του ιστορικού της παρουσίας σας στο Facebook.

Πηγαίντε στις ρυθμίσεις (από ηλεκτρονικό υπολογιστή) και πατήστε στο «Γενικά». Κάτω κάτω, θα βρείτε έναν σύνδεσμο που λέει «Κατεβάστε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας από το Facebook».

Μόλις τελειώσετε μ’ αυτό, πατήστε «Εφαρμογές» για να δείτε ποιες άλλες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν το Facebook ως login. Είναι σίγουρο ότι προτού εγκαταλείψετε το Facebook, θα θέλετε να φτιάξετε νέα στοιχεία εισόδου για όλες αυτές τις ιστοσελίδες.

Επίσης, τσεκάρετε ενδελεχώς τη λίστα των φίλων σας και σημειώστε κάπου τα στοιχεία επικοινωνίας αυτών με τους οποίους θέλετε να κρατήσετε επαφή. Μην ξεχνάτε ότι θα πάψετε να έχετε πρόσβαση και στο Facebook Messenger. Κι αν σας αρέσει να στέλνετε ευχές, σημειώστε και πότε έχει γενέθλια ο κάθε φίλος σας.

Είστε έτοιμοι; Πηγαίντε πίσω στην ενότητα «Γενικά» και πατήστε «Επεξεργασία» εκεί που λέει «Διαχείριση λογαριασμού». Μπορείτε να πατήσετε «Απενεργοποιήστε το λογαριασμό σας» αλλά αυτή η απενεργοποίηση δεν είναι μια μόνιμη κίνηση, εφόσον μπορείτε πάντα να ενεργοποιήσετε εκ νέου τον λογαριασμό σας χρησιμοποιώντας τα στοιχεία εισόδου του Facebook ή το Messenger.

Αν θέλετε να διαγράψετε μόνιμα τον λογαριασμό σας, πρέπει να στείλετε ένα ειδικό αίτημα πατώντας ΕΔΩ. Απαιτούνται έως και 90 ημέρες για να διαγράψει πλήρως το Facebook τα δεδομένα σας. Μόλις γίνει αυτό, δεν υπάρχει …επιστροφή, δεν μπορείτε να ανακτήσετε περιεχόμενο που έχετε προσθέσει ούτε να ενεργοποιήσετε ξανά τον λογαριασμό σας, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι είναι η τελική σας απόφαση.

Αν πάλι θέλετε να προστατευθείτε χωρίς όμως να σβήσετε εντελώς τον λογαριασμό σας, πατήστε «Ρυθμίσεις» και μετά «Εφαρμογές». Εκεί, θα δείτε μια υπο-ενότητα «Εφαρμογές, ιστότοποι και πρόσθετα», και πατήστε «Επεξεργασία». Στη συνέχεια, πατήστε «Απενεργοποίηση πλατφόρμας» ώστε να μην γίνεται χρήση των εργαλείων ενσωμάτωσης του Facebook σε εφαρμογές και ιστότοπους τρίτων.

Μια άλλη δυνατότητα είναι να ελέγξετε τις πληροφορίες που διαμοιράζεται το Facebook για σας. Στις «Εφαρμογές», πατήστε «Επεξεργασία» κάτω από την υπο-ενότητα «Εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι άλλοι» και αφήστε κενό κάθε κουτάκι που αντιστοιχεί σε πληροφορίες που δεν θέλετε να μοιράζεστε.