Πώς να διοικήσετε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας από τη δική σας

Πώς να διοικήσετε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας από τη δική σας

Μερικοί κανόνες που οι ειδικοί καριέρας λένε ότι πρέπει να ακολουθούνται σε μια τέτοια περίπτωση.

της Μίρα Λόλερ

Στις μέρες μας, είναι συχνό το φαινόμενο άνθρωποι εκεί γύρω στα τριάντα τους να επιβλέπουν εργαζομένους που είναι δέκα ή είκοσι χρόνια μεγαλύτεροι.

Αλλά παρόλο που το σενάριο αυτό είναι αρκετά διαδεδομένο, δεν λείπουν οι εντάσεις.

Οι γηραιότεροι δεν θέλουν να λαμβάνουν εντολές από κάποιον νεότερο, ενώ οι νέοι συχνά δεν γνωρίζουν πώς να επιβάλλουν την εξουσία τους.

Τα καλά νέα, αν είστε ένας νέος μάνατζερ, είναι ότι μπορείτε πράγματι να είστε πετυχημένος στον ρόλο σας, ακόμα κι αν διοικείτε ανθρώπους που είναι πολλά χρόνια μεγαλύτεροι από σας.

Ιδού μερικοί κανόνες που οι ειδικοί καριέρας λένε ότι πρέπει να ακολουθούνται σε μια τέτοια περίπτωση:

Να είστε ταπεινός

Μην αφήσετε τη φιλοδοξία σας να βγει προς τα έξω ως αλαζονεία. Μπορεί να νοιώθετε τον πειρασμό να επιδείξετε ό,τι σας έφερε στη θέση σας. Αλλά η επίδειξη του εντυπωσιακού βιογραφικού σας μπορεί να εκληφθεί από κάποιους ως φιγούρα. «Κάποιες φορές, είναι καλύτερο για έναν ηγέτη να λέει λιγότερα» τονίζει η Σάρα Κάναντεϊ, ειδική σε θέματα ηγεσίας. Στόχος σας; Να είστε ταπεινός και υποστηρικτικός.

Κατανοήστε πώς θέλουν να επικοινωνούν

Ίσως έχετε ένα υπερβολικά άμεσο επικοινωνιακό στυλ, ενώ οι γηραιότεροι εργαζόμενοι μπορεί να θέλουν να περνάνε τα πρώτα λεπτά μιας συνάντησης μιλώντας για τον καιρό. Προσέξτε το στυλ σας και φροντίστε οι ρυθμοί σας να είναι συμβατοί με τους ρυθμούς στους οποίους έχουν συνηθίσει οι άλλοι, λέει ο Τσιπ Εσπινόζα, ειδικός επί ζητημάτων ποικιλομορφίας στον χώρο εργασίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, μάλλον είναι καλύτερο να πάψετε να στέλνετε email μεταξύ 8 μμ και 6 πμ· οι παλαιότερες γενιές τείνουν να διακρίνουν σαφέστερα τη δουλειά από την προσωπική ζωή.

Διδαχθείτε από τους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους σας

Αφιερώστε χρόνο να κατανοήσετε την ομάδα σας και το πώς δουλεύουν τα μέλη της, και ιδιαίτερα όσα είναι μεγαλύτερης ηλικίας από σας. «Έχουν τη γνώση της εταιρικής κουλτούρας που χρειάζεστε για να πετύχετε» λέει η Τρέισι Τζόουνς, σύμβουλος καριέρας. Η πολυετής εμπειρία τους θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις εντάσεις.

Αλλά μην αφήσετε να σας κάνουν ό,τι θέλουν

Όταν είστε νεότερος από τους συναδέλφους σας, κάποιες φορές είναι εύκολο γι’ αυτούς να σας εκμεταλλευτούν, ακόμα κι αν είστε ο μάνατζέρ τους. «Κάποιες φορές, οι γηραιότεροι εργαζόμενοι μπορεί να αρχίσουν να ‘παίζουν’ με νέους μάνατζερ και να τους επαινούν για πράγματα όπως η επαφή τους με την τεχνολογία, ώστε να τους φορτώσουν επιπλέον καθήκοντα». Φροντίστε να μην αναλάβετε τη δουλειά των άλλων· κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, προσφερθείτε να διδάξετε τους άλλους, π.χ. στη χρήση κάποιων προγραμμάτων λογισμικού, αντί να φορτωθείτε τα πρότζεκτ τους.