Πώς να διοικήσετε «από τα χαρακώματα»

Πώς να διοικήσετε «από τα χαρακώματα»

Ακόμα κι αν ανέλθετε στις ανώτατες εταιρικές βαθμίδες, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να διδαχθείτε από τη βάση.

Του Κιπ Νάιτ

Έχω υπάρξει διευθύνων στέλεχος σε αρκετές εταιρείες και σε καθεμία από αυτές, ξόδεψα αρκετό χρόνο μαθαίνοντας και ζώντας τη δουλειά «από τα χαρακώματα». Αυτό όχι μόνο μου άνοιξε τα μάτια για δημιουργική προσέγγιση σε απρόβλεπτες καταστάσεις αλλά, ειλικρινά, είχε πλάκα και ήταν διαφωτιστικό.

Στην KFC International και την Taco Bell εργάστηκα για αρκετές εβδομάδες στην κουζίνα. Η εμπειρία αυτή με έκανε να δω πως μια «απλή» ιδέα από τα κεντρικά μπορεί να εξελιχθεί σε λειτουργικό χάος στην πραγματική εργασία. Οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ έχουν μια φυσική τάση να δημιουργούν ειδήσεις προσθέτοντας νέα προϊόντα. Όταν όμως είσαι διευθυντής σε εστιατόριο και πρέπει να διαχειριστείς όλο και πιο σύνθετες καταστάσεις, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να προσφέρεις καλή εξυπηρέτηση στον πελάτη. Αυτό με οδήγησε να συνειδητοποιήσω ότι για κάθε νέο πιάτο που εισάγεις στο μενού, πρέπει να αφαιρέσεις κάποιο παλιό. Έχω τηρήσει αυτή την αρχή σε αρκετές περιπτώσεις έκτοτε.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να αποκαταστήσετε τη φήμη σας

Στην H&R Block ξεκίνησα να παίρνω μαθήματα λογιστικής τον περασμένο Αύγουστο για να γίνω ειδικός σε φορολογικά θέματα και πέρασα τις εξετάσεις τον Νοέμβριο. Τα μαθήματα ήταν δυσκολότερα απ’ όσο περίμενα. Ορισμένα μάλιστα ήταν πιο δύσκολα και από τα μαθήματα που είχα στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων. Και παρότι είμαι υπεύθυνος για όλες τις λιανικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ, σε 10.000 γραφεία και 1.750 εταιρείες franchise, αφιέρωσα χρόνο για τα μαθήματα τις βραδινές ώρες μαζί με τους υπόλοιπους μελλοντικούς λογιστές. Ήθελα να συμμετέχω μαζί με όλους τους άλλους.

Η εμπειρία της εργασίας μέσω της ματιάς των υπαλλήλων σου είναι ανεκτίμητη. Τα διδάγματα που πήρα:

Επιστροφή στην πραγματικότητα: Η εμπειρία από πρώτο χέρι σε κάνει πιο οξύνου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τους πελάτες. Συχνά υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ των αρχικών προθέσεων και της πραγματικής εφαρμογής. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να μεταφερθούν μέσω μιας έκθεσης. Πρέπει να τα ζήσεις ο ίδιος και να δεις αν πράγματι λειτουργούν ή όχι.

Αξιοπιστία: Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αυξήσεις την αξιοπιστία σου προς τους συναδέλφους σου απ’ το να «μπεις στη θέση τους». Στην H&R Block έγινα από απλός «γιάπης» με MBA σε «ένας δικός τους», και έτσι χαλάρωσαν και μου έδωσαν ειλικρινείς και πρακτικές πληροφορίες σε σχέση με όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες που κάναμε μαζί.

Διαβάστε ακόμη: Η τέχνη του να ακούς τον συνομιλητή σου

Αντίληψη: Θέτεις εξυπνότερα ερωτήματα, λαμβάνεις καλύτερες απαντήσεις και, στο τέλος, έχεις καλύτερους δεσμούς με τους υπαλλήλους και τους πελάτες σου από την αντίληψη που διαμορφώνεις ζώντας τη δουλειά από τη σκοπιά τους. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για επιτυχημένες καινοτομίες με τρόπους που είναι αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί.

Όποτε βρίσκομαι σε νέα θέση ή νέα επαγγελματική πρόκληση, θυμάμαι πως έβλεπα τον κόσμο μέσω της ματιάς των συναδέλφων μου. Πάντα εκπλήσσομαι ευχάριστα με το πόσο θεαματικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει αυτό.