Πώς να αποκαταστήσετε τη φήμη σας

Πώς να αποκαταστήσετε τη φήμη σας

Τα στελέχη εταιρειών μιλούν με διαφορετικούς ανθρώπους κάθε μέρα, και αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα ειπωθούν πράγματα που δεν θα έπρεπε να ειπωθούν. 

Της Αν Φίσερ

Ο Μάικλ Μασλάνσκι, επικεφαλής επικοινωνίας της Maslansky & Partners και πρώην εταιρικός δικηγόρος στην Watchell, Lipton, Rosen & Katz, συμβουλεύει τα κορυφαία στελέχη των Procter & Gamble, FedEx, MacDonald’s, PepsiCo, και πολλών άλλων εταιρειών, πώς να αποφεύγουν, ή να επιβιώνουν, από επικοινωνιακές πανωλεθρίες. Ο Μασλάνσκι δίνει τρεις συμβουλές προς τους διευθύνοντες συμβούλους για να ελαχιστοποιούν τις ζημίες που προκαλούνται από επικοινωνιακά φιάσκα.

1. Απευθυνθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν αναγκαστείτε να το κάνετε. «Πριν από δέκα χρόνια, τα άστοχα σχόλια, όπως αυτό του Τιμ Άρμστρονγκ, διευθύνοντος συμβούλου της AOL περί «αναξιοπαθούντων βρεφών», θα είχε περάσει απαρατήρητο. Όμως χάρη στο διαδίκτυο, κάθε σφάλμα πλέον μεταδίδεται,» λέει ο Μασλάνσκι, Και το γεγονός ότι «επικρατεί ένα δημόσιος σκεπτικισμός και το κοινό είναι καχύποπτο με κάθε τι που αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις» δε βοηθά.

2. Μην προσπαθήσετε να αποφύγετε την αντιπαράθεση. «Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι εταιρείες έχουν την τάση να θέλουν να αφήσουν πίσω τους το συντομότερο δυνατό κάθε σφάλμα και σταματούν να μιλούν γι’ αυτό,» επισημαίνει ο Μασλάνσκι. «Όμως αν πράξει κανείς το αντίθετο και συνεχίσει να μιλά γι’ αυτό και να συμμετέχει στις συζητήσεις, μειώνεται η ένταση της συζήτησης».

«Το 95% του κόσμου θεωρεί ότι η τραπεζική βιομηχανία ακόμα τους ‘οφείλει’ τα χρήματα της διάσωσης,» λέει ο Μασλάνκσι. Πιστεύει ότι οι μεγάλες τράπεζες πρέπει να λειτουργήσουν καλύτερα μιλώντας στο κοινό για τα χρήματα του TARP, που δανείστηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το 2008, και επίσης να εξηγήσουν τις αλλαγές που έχουν επέλθει μετά την κρίση και που αποσκοπούν στο να προληφθεί μια επόμενη. «Οι τράπεζες τα έχουν πάει καλά οικονομικά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά έχουν μείνει πολύ σιωπηλές,» – και η σιωπή αυτή τροφοδοτεί τη δημόσια οργή και την καχυποψία.

3. Αποδεχθείτε το γεγονός ότι τίποτα δε φεύγει από μόνο του. «Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι μεγάλες εταιρείες έχουν την τάση να είναι πολύ συντηρητικοί και να ανησυχούν ότι κάθε τι που λένε – ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα τους κάνει να φανούν ακόμα πιο συντηρητικοί,» λέει ο Μασλάνσκι. «Οπότε μένουν σιωπηλοί και ελπίζουν ότι η αντιπαράθεση θα σταματήσει.»

Τα κακά νέα είναι ότι δε θα σταματήσει. Μια εταιρεία που βρίσκεται σε κρίση πρέπει να «δείξει ότι ακούει και ανταποκρίνεται στον κόσμο,» λέει ο Μασλάνσκι. Η καλή δημοσιοποίηση του καθαρισμού του Κόλπου του Μεξικό από τη BP μετά από το ατύχημα με τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην παγκόσμια ιστορία είναι ένα καλό παράδειγμα του πως αυτό μπορεί να γίνει σωστά.

Η ενασχόληση με τους επικριτές και η έκφραση της προσωπικής άποψης είναι «πιο δύσκολη απ΄ ότι παλαιότερα,» προσθέτει ο Μασλάνσκι. «Δεν έχει σημασία το τι λες αλλά το τι θέλει να ακούσει το κοινό.»