Πώς να γίνετε καλύτερος μέντορας

Πώς να γίνετε καλύτερος μέντορας
Photo: pixabay.com
Η παροχή καθοδήγησης, το λεγόμενο «mentoring» ή «coaching», είναι μια ανερχόμενη τάση στον χώρο εργασίας.

της Mitra Kalita

Παλιά, οι εργαζόμενοι έπρεπε να ψάξουν μόνοι τους ή εντός των επαγγελματικών τους δικτύων για την εξασφάλιση πρόσβασης σε συμβουλές. Τώρα, όμως, οι εταιρείες ολοένα και περισσότερο προφέρουν οι ίδιες τέτοιες υπηρεσίες – σχεδόν τα τρία τέταρτα των εταιρειών του Fortune 500 έχουν προγράμματα mentoring. Και μια έρευνα της Deloitte βρήκε ότι το 61% των millennials έχουν μέντορα και αφιερώνουν πολύ χρόνο στην επικοινωνία μαζί του.

Πώς μπορείτε, όμως, να βελτιωθείτε ως κόουτς ή μέντορας; Καταρχήν, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι αυτή η διαδικασία έχει αμοιβαία οφέλη, τόσο για σας όσο και για τον αποδέκτη των συμβουλών σας. Δηλαδή, δεν είναι μια μονόπλευρη σχέση – οι άνθρωποι που καθοδηγείτε αλλάζουν την κοσμοθεωρία σας, τεστάρουν τις αντοχές σας, και σας εκθέτουν σε νέες πλατφόρμες και τεχνολογίες.

Ταυτόχρονα, οφείλετε να έχετε πίστη. Αυτό το στοιχείο είναι τόσο απλό, αλλά και τόσο κρίσιμο για οποιαδήποτε σχέση προσπαθείτε να αναπτύξετε. Αν δεν πιστεύετε ότι οι άνθρωποι γύρω σας μπορούν να αναπτυχθούν, να βελτιωθούν και να αριστεύσουν, τότε οι προσπάθειές σας θα είναι επιφανειακές και ανειλικρινείς.

Το ταλέντο σπάνια μόνο είναι έμφυτο και τα πάντα μαθαίνονται. Και είναι αδύνατον να ζητάτε από κάποιον να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του όταν εσείς δεν έχετε εμπιστοσύνη σ’ αυτόν. Σειρά μελετών δείχνουν ότι ο καλύτερος τρόπος ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης των υπαλλήλων μιας εταιρείας είναι μέσω μιας ηγεσίας που χαρακτηρίζεται από συμπόνια και ενσυναίσθηση.

Παράλληλα, μη διστάσετε να θέσετε υπαρξιακά ερωτήματα στους προστατευόμενούς σας. Είσαι χαρούμενος; Τι σε ευχαριστεί; Τι θες να κάνεις; Συχνά, η απάντηση που θα λάβετε είναι «Κανένας δεν με έχει ρωτήσει αυτό το πράγμα», που στην ουσία σημαίνει ότι «Ποτέ δεν έχω θέσει αυτό το ερώτημα στον εαυτό μου». Το να βρεις τι θες είναι μάλλον το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας ανάπτυξης της καριέρας.

Πηγή: fortune.com