Πώς να γίνετε το «αφεντικό» μιας μεγάλης εταιρείας

Πώς να γίνετε το «αφεντικό» μιας μεγάλης εταιρείας

Τι χρειάζεται για να γίνετε CEO; Πάντως όχι MBA.

Σημείωση για όλους τους millennials και οποιονδήποτε άλλο που έχει την ανάγκη να αλλάζει συχνά δουλειά: αν θέλετε να γίνετε CEΟ κάποια μέρα, διαλέξτε έναν εργοδότη με τον οποίο να μπορέσετε τουλάχιστον για μια δεκαετία – αν όχι και περισσότερο. Στη συνέχεια ετοιμαστείτε να «κολλήσετε» εκεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι φήμες για τον «θάνατο» της αφοσίωσης των εργαζομένων είναι αρκετά υπερβολικές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της εταιρεία συμβούλων Feigen Advisors, σχεδόν το 70% από τα 29 ανώτατα στελέχη που διορίστηκαν στις μεγαλύτερες 250 επιχειρήσεις το τελευταίο έτος, είχαν παραμείνει με τις επιχειρήσεις τους για τουλάχιστον μια δεκαετία, και το ένα τρίτο είχαν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια εκεί. «Συνολικά, σχεδόν το 90% των νέων CEOs προωθήθηκαν από το εσωτερικό της εταιρείας» αναφέρεται στην έκθεση.

Αυτοί οι αρχηγοί-συμπεριλαμβανομένων του Σάτια Ναντέλα της Microsoft, της Μαίρη Μπάρα της GM και του Νταγκ Μακμίλο της Wal-Mart, τρέχουν εταιρείες με 5,3 εκατομμύρια εργαζόμενους. Το σύνολο των εσόδων υπερβαίνει τα 1,8 τρις δολάρια, μεγαλύτερο απ’ το ΑΕΠ της Ινδίας και σχεδόν τριπλάσιο από αυτό της Ελβετίας. «H τεράστια οικονομική επιρροή των επιχειρήσεων αυτών» λέει ο Μαρκ Φέιγκεν, «εξηγεί γιατί τα διοικητικά συμβούλια αυτές τις μέρες επιλέγουν να πάνε με την “γνωστή ποσότητα”, επιλέγοντας ώριμους ηγέτες που έχουν αποδείξει τις ικανότητες τους χρόνια τώρα».

Ποια είναι η πιο συνηθισμένη διαδρομή προς την κορυφή; Τα οικονομικά. «Αν παρέχετε υπηρεσίες ως CFO έχετε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσετε την πρώτη θέση», σημειώνει η μελέτη, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη προτίμηση των διευθυντών για τους ηγέτες με χρηματοοικονομική εμπειρία. Η εμπειρία στο engineering είναι επίσης πολύτιμη. Δεν έχετε MBA; Μην ανησυχείτε. Ούτε τα δύο τρίτα αυτών των ανωτάτων στελεχών έχουν.

Αυτές οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι επίσης πιο πρόθυμες να διορίσουν CEO γυναίκα, επισημαίνοντας ότι το 10% από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν πλέον Διευθύνοντες Συμβούλους που είναι γυναίκες. Οι γυναίκες CEOs έφτασαν στην κορυφή μετά από 26χρόνια εργασίας στις εταιρείες – κατά μέσο όρο.