Πώς να περάσετε το «τεστ του αεροδρομίου»

Πώς να περάσετε το «τεστ του αεροδρομίου»

Στην προσπάθειά σας να προσληφθείτε θα χρειαστεί να αποδείξετε ότι είστε καλοί ακόμα και στη χαλαρή κουβεντούλα.

Πριν από λίγο καιρό σας είχαμε παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο η Google προσλαμβάνει τα καλύτερα ταλέντα και είχαμε αναφερθεί στο λεγόμενο «τεστ του αεροδρομίου». Δηλαδή, εκτός από τις προφανείς προϋποθέσεις και προσόντα που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος, κάθε μάνατζερ ρωτάει τον εαυτό του: «θα ήθελα να είμαι κολλημένος σε μια αίθουσα αναμονής αεροδρομίου με αυτόν τον άνθρωπο;».

Σκοπός αυτού του τεστ είναι να αποκαλύψει ο υποψήφιος περισσότερα πράγματα για την προσωπικότητά του, πέρα από τις τυπικές ερωταπαντήσεις τύπου «ποια ήταν η σημαντικότερη επιτυχία σας» ή «ποιες πιστεύετε ότι είναι οι αδυναμίες σας». Άλλωστε, σε περίπτωση πρόσληψης θα περνάει πολλές ώρες ο ένας με τον άλλον στο περιβάλλον του γραφείου.

Πώς θα περάσετε το δικό σας «τεστ του αεροδρομίου»; Εδώ είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε.

Μιλήστε για άσχετα θέματα
Στη διάρκεια πολλών συνεντεύξεων η συζήτηση ξεφεύγει προς θέματα που δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τη θέση και τα καθήκοντά της. Βαρεμάρα; Αδιαφορία; Τίποτα από τα δύο. Απλώς ο recruiter θέλει να δει τι άνθρωπος είστε, τι social skills έχετε, πώς επικοινωνείτε σε μια κανονική συζήτηση, αν ακούτε την άποψη του άλλου, αν τέλος πάντων θα ήσασταν ευχάριστη παρέα στο αυτοκίνητο στο δρόμο για τη δουλειά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η ομάδα περνάει πολλές ώρες μαζί και, αναπόφευκτα, θα αναπτύξει και προσωπικές φιλίες ή και αντιπάθειες. Πρέπει να γίνει σαφές αν ταιριάζει κανείς με την ομάδα.

Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός πως σε περίπτωση που κληθείτε να εκπροσωπήσετε την εταιρεία σε μια εκδήλωση, ένα ταξίδι, ένα δείπνο, ένα συνέδριο, να υπάρχει εκ των προτέρων μια ιδέα του πώς φέρεστε εκτός του στενού εργασιακού περιβάλλοντος.

Μιλήστε, λοιπόν, ελεύθερα. Αλλά όχι και ανεξέλεγκτα (βλ. επόμενο κανόνα)

Πάντα σε λογικό και ηθικό πλαίσιο
Η κουβεντούλα είναι ευπρόσδεκτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείτε να αποκαλύπτετε ή να ρωτάτε τα πάντα. Αν στον ελεύθερο χρόνο σας ασχολείστε με το να βοηθάτε την τοπική οργάνωση ενός πολιτικού κόμματος, καλύτερα να μην το πείτε. Αν, όμως, το χόμπι σας είναι η παρατήρηση πουλιών και άγριων ζώων στο βουνό, αυτό είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων. Αν σας ρωτήσουν ποιο βιβλίο διαβάσατε τελευταία μην πείτε τις Πενήντα Αποχρώσες του Γκρι (αλλά μην πάτε και στον Νίτσε, θα νομίζουν πως «πουλάτε μούρη»).

Συνεπώς, είναι καλό να είστε αυθεντικοί, αλλά πάντα πρέπει να «φιλτράρετε» τις απαντήσεις για το ενδεχόμενο να προκαλέσετε αντιδράσεις.