Πώς η NSA «ξεγελούσε» τους στόχους της μέσω του Facebook

Πώς η NSA «ξεγελούσε» τους στόχους της μέσω του Facebook
Photo:

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ επιτέθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. 

Στην αποκάλυψη ότι η NSA «υποδυόταν» το  Facebook για να εγκαθιστά κακόβουλο λογισμικό σε χιλιάδες χρήστες, προχώρησε η ιστοσελίδα The Intercept, που βασίζεται σε ντοκουμέντα τα οποία προέρχονται από τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα έγγραφα της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, η NSA είχε αναπτύξει μια τεχνική που της επιτρέπει να «ξεγελά» τους υπολογιστές, μεταδίδοντας «πακέτα» δεδομένων που τα μηχανήματα αντιλαμβάνονται πως προέρχονται από το Facebook.

Με αυτό τον τρόπο , όταν κάποιος υποψήφιος προς παρακολούθηση έμπαινε στο Facebook, το malware που ήταν «κρυμμένο» στις σελίδες του , πέρναγε στον υπολογιστή, για να υποκλέπτει δεδομένα από τον σκληρό δίσκο.

Η χρήση του Facebook ως «δούρειου ίππου» ξεκίνησε από το 2010 και εντάσσεται στην «επιχείρηση Turbine» της NSA, στόχος της οποίας είναι η παρακολούθηση χρηστών με την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στα μηχανήματά τους. Σύμφωνα με το The Intercept, με αυτό τον τρόπο η μυστική υπηρεσία έχει μολύνει 85.000 έως 100.000 PC σε όλο τον κόσμο.

Αυτός και ήταν ο λόγος που το Facebook, με μια σκληρή ανακοίνωση του Ζούκερμπεργκ, εξαπέλυσε επίθεση για το ρόλο των ΗΠΑ στην ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Διαβάστε σχετικά: Γιατί ο Ζούκερμπεργκ είναι έξαλλος με τον Ομπάμα