Πώς ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ξεπέρασε σε περιουσία τον Γουόρεν Μπάφετ

Πώς ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ξεπέρασε σε περιουσία τον Γουόρεν Μπάφετ
epa06760588 Facebook CEO Mark Zuckerberg arrives on stage during the VivaTech fair in Paris, France, 24 May 2018. The annual commercial convention runs from the 24 to 26 May. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ιδρυτής του Facebook έγινε κατά 20 δισ. δολάρια πλουσιότερος από τον «Μάντη της Ομάχα».

Η καθαρή αξία της περιουσίας του CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ ξεπέρασε κατά 20 δισ. δολάρια αυτή του μεγαλοεπενδυτή και CEO της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ κατά την τελευταία εβδομάδα.

Η διαφορά αυτή δεν οφείλεται μόνο στην υπεραπόδοση της μετοχής του Facebook έναντι της μετοχή της Berkshire Hathaway, αλλά και στο γεγονός ότι ο Μπάφετ διαθέτει πολύ περισσότερο χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς από τον νεαρό δισεκατομμυριούχο των social media.

Όπως αναφέρει το marketsinsider, η καθαρή αξία της περιουσία του «Μάντη της Ομάχα», έχει καταγράψει απώλειες άνω των 20 δισ. δολαρίων και διαμορφώνεται στα 69 δισ. δολάρια, ενώ αντίθετα ο πλούτος του Μαρκ Ζούκερμπεργκ αυξήθηκε κατά 11 δισ. δολάρια και ανέρχεται στα 89 δισ. δολάρια, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι περιουσίες τους είναι στενά συνδεδεμένες με την πορεία των μετοχών των εταιρειών στην οποίες είναι βασικοί μέτοχοι: Ο Μπάφετ κατέχει περίπου 16% του μετοχικού κεφαλαίου της Berkshire, ενώ ο Ζούκερμπεργκ  κατέχει το  13% του Facebook.

Η βουτιά κατά περίπου 23% που έχει καταγράψει από τις αρχές Ιανουαρίου ο τίτλος της Berkshire, ψαλίδισε την περιουσία του Μπάφετ, ενώ αντίθετα η άνοδος κατά 14% της μετοχής του Facebook την ίδια περίοδο εκτίναξε τα κέρδη του ιδρυτή της.

Ωστόσο, ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας για το άνοιγμα της ψαλίδας του πλούτου των δύο ισχυρών επιχειρηματιών, είναι η κλίμακα της φιλανθρωπίας.

Ο Μπάφετ έχει διαθέσει σχεδόν 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς μεταξύ 2014 και 2018, επισκιάζοντας κατά πολύ το ένα δισεκατομμύριο δολάρια που έδωσαν ο Ζούκερμπεργκ  και η σύζυγος του, σύμφωνα με μια λίστα που περιλαμβάνει τους 25 μεγαλύτερους δωρητές της Αμερικής.

Χωρίς αυτές τις δωρεές το χάσμα θα ήταν πολύ μικρότερο, αφού ο Μπάφετ θα είχε στους λογαριασμούς του περίπου 84 δισ. δολάρια και ο Ζούκερμπεργκ  90 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η εικόνα αυτή πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον, καθώς και οι δύο μεγιστάνες σχεδιάζουν να δωρίσουν σχεδόν όλα τους τα χρήματα.

«Περισσότερο από το 99% του πλούτου μου θα δοθεί σε φιλανθρωπίες κατά τη διάρκεια της ζωής μου ή κατά το θάνατό μου», έχει δεσμευτεί ο Μπάφετ στο πλαίσιο του The Giving Pledge, μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από τον Μπιλ και τη Μελίντα Γκέιτς το 2006, για να ενθαρρύνει τους δισεκατομμυριούχους να δώσουν την πλειοψηφία της περιουσίας τους.

«Θα δώσουμε το 99% των μετοχών μας στο Facebook- επί του παρόντος περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια- κατά τη διάρκεια της ζωής μας για να προωθήσουμε αυτήν την αποστολή», είχαν αναφέρει οι Ζούκερμπεργκ  και Τσαν σε δημόσια επιστολή προς τη νεογέννητη κόρη τους το 2015. Το ζευγάρι είχε υπογράψει το The Giving Pledge πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2010.