Πώς ο Τσίπρας θα μετεξελίξει τον ΣΥΡΙΖΑ: Οι αλλαγές σε πρόσωπα και φιλοσοφία

Πώς ο Τσίπρας θα μετεξελίξει τον ΣΥΡΙΖΑ: Οι αλλαγές σε πρόσωπα και φιλοσοφία
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλάει κατά τη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός προσανατολίζεται να μετεξελίξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολυσυλλεκτικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Ποσοστό που αναδεικνύει τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής παράταξης χαρακτήρισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το ποσοστό που λαμβάνει στις σημερινές εκλογές. Το χαρακτήρισε, ακόμη, «εντολή μετασχηματισμού» του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό αριστερό, προοδευτικό κίνημα με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και τη κοινωνία». Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει καθαρή νίκη στη ΝΔ, σημείωσε, όμως, με νόημα ότι αυτό το αποτέλεσμα μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ΕΔΩ

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Στις προθέσεις του Αλέξης Τσίπρα δεν είναι η δημιουργία νέου κόμματος, από το μηδέν, αλλά η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στη δυναμική που έχει ήδη. Και όπως φαίνεται να προκύπτει από το αποτέλεσμα των εκλογών, με μια βάση 30% μπορεί να εφαρμόσει τα σχέδιά του, χωρίς να αμφισβητείται στο εσωτερικό του κόμματός του.

Σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να ενώσει το κόμμα του και όχι να τιμωρήσει πρόσωπα που ενδεχομένως θεωρεί ότι ευθύνονται για τις ήττες σε ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, αλλά και βουλευτικές εκλογές. Στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ανακατέψει την τράπουλα, συσπειρώνοντας ακόμη περισσότερο τη βάση του κόμματός του. Μία από τις αλλαγές που αναμένεται να γίνει -η οποία θεωρείται σχεδόν σίγουρη, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ- είναι η αλλαγή του γραμματέα του κόμματος, με τον Πάνο Σκουρλέτη να είναι κοντά στην αποχώρηση από τη θέση, αναλαμβάνοντας άλλο ρόλο.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει ένα μεγάλο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να μετεξελίξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολυσυλλεκτικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Στα σχέδια του κ. Τσίπρα είναι, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, να στείλει προσωπικές προσκλήσεις προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, σε κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και σε άλλους πολιτικούς, όπως ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, όπως και σε ανένταχτους, να συμμετέχουν σε διάλογο για την «ανασύνταξη του προοδευτικού πόλου που εκτείνεται από τη σοσιαλδημοκρατία ως την Αριστερά».

Εκτός προσκλητηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, θα μείνουν το ΚΚΕ και η ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη. Στην πρόταση του κ. Τσίπρα θα αναδεικνύεται η ανάγκη δημιουργίας ισχυρού εναλλακτικού προοδευτικού πόλου εξουσίας που θα αντιπαραταχθεί στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη…