Κόντρα στην ΕΕ για το ευρωπαϊκό Starlink – Σκληρή μάχη Γαλλίας – Γερμανίας

Κόντρα στην ΕΕ για το ευρωπαϊκό Starlink – Σκληρή μάχη Γαλλίας – Γερμανίας
epa08177544 A handout photo made available by SpaceX shows the Falcon 9 rocket lifting off with a cargo of 60 Starlink satellites, from the space Launch Complex 40 at the Cape Canaveral Air Force Station in Cape Canaveral, Florida, USA, 29 January 2020. EPA/SPACEX / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Χάμπεκ τον περασμένο μήνα έστειλε στον Μπρετόν μια καυστική επιστολή κατηγορώντας τον ότι επιδιώκει μια «πολιτική νίκη»

Σε τροχιά αναμένεται να τεθεί το δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών IRIS2, ο Ευρωπαίος αντίπαλος του συστήματος Starlink του Έλον Μασκ, παρά τη γερμανική προσπάθεια αναστολής της.

Ειδικότερα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος υπηρετεί επίσης ως υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, θέλει να καθυστερήσει την εκτόξευση λόγω ανησυχιών γι’ αυτό που αποκάλεσε «υπερβολικό» τίμημα – αν και το τελικό κόστος αναμένεται να είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο.

Στο αίτημα του Βερολίνου να σταματήσει το κρυπτογραφημένο δορυφορικό σύστημα επικοινωνίας, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν κατηγόρησε τον Χάμπεκ ότι προσπαθεί να ασκήσει «πολιτική πίεση» στους υπαλλήλους προμηθειών της ΕΕ. Στη δισέλιδη απάντησή του, ο Γάλλος Επίτροπος είπε επίσης στον Γερμανό αντικαγκελάριο να «απόσχει από άδικες στάσεις».

Ο Χάμπεκ τον περασμένο μήνα έστειλε στον Μπρετόν μια καυστική επιστολή κατηγορώντας τον ότι επιδιώκει μια «πολιτική νίκη», «προχωρώντας» με το δορυφορικό πρόγραμμα παρόλο που το σχέδιο είναι «ανώριμο», με την κοινοπραξία SpaceRise, έναν ευρωπαϊκό όμιλο εταιρειών αεροδιαστημικής, τηλεπικοινωνιών και δορυφόρων.

Ο Breton εργάζεται για χρόνια στο έργο, αλλά η στρατηγική του σημασία έχει αυξηθεί, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αξιοποίηση από τη δεύτερη του δικτύου Starlink.

Αυτό καθιστά την παρέμβαση του Βερολίνου ιδιαίτερα άβολη.

«Πιστεύω ότι συμφωνείτε ότι κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πολέμου στην ήπειρό μας και κατά την προετοιμασία για γεωπολιτικές προκλήσεις το ύψιστο καθήκον μας είναι να εκπληρώσουμε μια τέτοια κρίσιμη ικανότητα», έγραψε ο Μπρετόν στον Χάμπεκ. Το δορυφορικό δίκτυο θα περιλαμβάνει περίπου 170 νέους δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά.

Η διαμάχη μεταξύ Χάμπεκ και Μπρετόν είναι μέρος μιας ευρύτερης σειράς τεχνολογικών συγκρούσεων μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού – που κυμαίνονται από επιτυχημένες γαλλικές προσπάθειες για την υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας έως εντάσεις για κοινά προγράμματα για την ανάπτυξη αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: