Πώς τα smartphones γύρισαν πίσω πολλές δεκαετίες τη βιομηχανία φωτογραφικών μηχανών

Πώς τα smartphones γύρισαν πίσω πολλές δεκαετίες τη βιομηχανία φωτογραφικών μηχανών
Photo: pixabay.com
Με την τεχνολογία των κινητών να αναπτύσσεται ραγδαία, η αγορά φωτογραφικών μηχανών συρρικνώνεται όλο και περισσότερο...

Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν πολλά από τα νέα κινητά άκρως επιθυμητά είναι η κάμερα. Με τους αισθητήρες εικόνας να γίνονται μικρότεροι (δηλαδή ακόμη καλύτεροι) και την υπολογιστική ισχύ των smartphone που επιτρέπουν τη βελτίωση της εικόνας σε πραγματικό χρόνο, οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από σύγχρονα smartphone ανταγωνίζονται ολοένα και περισσότερο την ποιότητα που εξασφάλιζαν κάποτε ακριβές κάμερες με εναλλάξιμους φακούς.

Και δεν μιλαμε μόνο για τα high-end smartphone της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, οι κάμερες των «έξυπνων» τηλεφώνων έχουν βελτιωθεί σημαντικά, γενικότερα. Τόσο πολύ μάλιστα, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βλέπουν πλέον την ανάγκη να αγοράσουν μια κανονική κάμερα. Ενώ οι επαγγελματίες και οι λάτρεις της φωτογραφίας θα έχουν (πιθανώς) πάντα καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας κάμερες και φακούς υψηλής τεχνολογίας, τα σύγχρονα smartphones βγάζουν φωτογραφίες που ικανοποιούν εύκολα τις απαιτήσεις του μέσου καταναλωτή.

Όμως για τη βιομηχανία φωτογραφικών μηχανών και φωτογραφικού εξοπλισμού, η τεχνολογική εξέλιξη των smartphone είχε καταστροφικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον CIPA, βιομηχανικό όμιλο με έδρα την Ιαπωνία με μέλη όπως η Olympus, η Canon και η Nikon, οι παγκόσμιες αποστολές καμερών μειώθηκαν κατά 93% μεταξύ 2010 και 2021, εξαλείφοντας δεκαετίες ανάπτυξης. Η απότομη πτώση προήλθε κυρίως από τη μείωση των αποστολών ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών με ενσωματωμένους φακούς, τον τύπο στον οποίο βασίζονταν οι περιστασιακοί φωτογράφοι πριν από την άνοδο της φωτογραφίας smartphone.

Πηγή: Statista