Πώς θα πείσει τη Γερμανία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να αποπληρωθεί πρόωρα το ΔΝΤ

Πώς θα πείσει τη Γερμανία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να αποπληρωθεί πρόωρα το ΔΝΤ
epa07429044 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) and Austrian Finance Minister Hartwig Loeger (3-L) stand together with participants prior to the Eurogroup Finance Ministers' meeting in Brussels, Belgium, 11 March 2019. According to the agenda of the European Commission the Eurogroup will be informed on the main findings of the 2nd enhanced surveillance mission to Greece and will discuss the housing markets in the eurozone. Others are not identified. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το «τρικ» με την επιλογή των δανείων αποτελεί σημείο – «κλειδί» για να προχωρήσει το ελληνικό σχέδιο.

Έτοιμη να προχωρήσει τη διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ είναι η ελληνική κυβέρνηση, έπειτα και από τη θετική ανταπόκριση της Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντησή της την περασμένη εβδομάδα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουάσινγκτον.

Παρόλα αυτά, η θέληση της Γερμανίας για την παραμονή του Ταμείου στην Ελλάδα, ούτως ώστε να παίξει κυρίως τον ρόλο του αυστηρού επιτηρητή της πορείας του μεταμνημονιακού προγράμματος, δεν θα καμφθεί εύκολα.

Μαζί με την Ολλανδία, το Βερολίνο καλούνται να δεχτούν μια αβίαστη έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα και το ελληνικό επιτελείο εξετάζει την αποπληρωμή μιας επιλεγμένης ομάδας δανείων του Ταμείου. Πιο συγκεκριμένα, για να περάσει πιο εύκολα από τα κοινοβούλια των δύο χωρών αυτή η απόφαση, το ελληνικό σχέδιο προβλέπει ότι θα προεξοφληθούν άμεσα τα δάνεια που λήγουν μέχρι το 2020 (ύψους 3,5 – 3,9 δισ. ευρώ επί συνόλου 9,4 δισ. ευρώ που απομένουν και λήγουν έως το 2024).

Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν τα δάνεια του 2021 και το 2022, όταν και λήγει η μεταμνημονιακή εποπτεία. Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα διατηρήσει τον σημερινό του ρόλο και οι Γερμανοί και Ολλανδοί βουλευτές θα αποδεχτούν ευκολότερα αυτήν την εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δάνεια του Ταμείου συνοδεύονται από το «τσουχτερό» επιτόκιο του 5%, και το όφελος του ελληνικού δημοσίου από την πρόωρη αποπληρωμή τους αναμένεται να φτάσει περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία

Για να ξεκινήσει η πληρωμή των δανείων στο ΔΝΤ, οι ελληνικές αρχές πρέπει να υποβάλλουν πρώτα επίσημο αίτημα στον ESM. Ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει ήδη ταχθεί υπέρ της ελληνικής πρωτοβουλίας.

Έπειτα, το αίτημα θα μεταφερθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να δοθεί «μάχη» με Γερμανούς και Ολλανδούς για την επόμενη μέρα του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των μελών της ευρωζώνης, η διαδικασία θα περάσει στα κοινοβούλια των χωρών που προβλέπεται να ψηφίσουν τέτοιου είδους αλλαγές πολιτικής. Αφότου περάσει και από αυτή τη διαδικασία, το ελληνικό αίτημα θα κατατεθεί στο ΔΝΤ.

Διαβάστε ακόμη: Η επερχόμενη συμφωνία πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ ρίχνει σε ιστορικό χαμηλό τα ελληνικά ομόλογα