Πώς θα σας φαινόταν ένα βασικό εγγυημένο εισόδημα 2.250 ευρώ;

Πώς θα σας φαινόταν ένα βασικό εγγυημένο εισόδημα 2.250 ευρώ;

Τη θέσπιση αυτού του μέτρου εξετάζει η Ελβετία και οργανώνει δημοψήφισμα.

Η θέσπιση βασικού εγγυημένου εισοδήματος πρόκειται να αποτελέσει το θέμα δημοψηφίσματος στην Ελβετία. Συγκεκριμένα, οι Ελβετοί πολίτες θα ψηφίσουν στις 5 Ιουνίου γύρω απ’ το κατά πόσο θα ενέκριναν τη θέσπιση ενός άνευ όρων βασικού εισοδήματος που θα αντικαταστήσει κάποιες άλλες παράπλευρες παροχές.

Η έννοια του βασικού εγγυημένου εισοδήματος συνιστά ένα αμφιλεγόμενο θέμα δημόσιου διαλόγου στις μέρες μας, αλλά η Ελβετία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα καλέσει τους πολίτες της να αποφασίσουν επ’ αυτού.

Οι υπέρμαχοι του μέτρου επισημαίνουν ότι θα δώσει σε όλους τους Ελβετούς τη δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια και να «συμμετέχουν στον δημόσιο βίο».

Το κείμενο του δημοψηφίσματος δεν προσδιορίζει το ακριβές ποσό που θα λαμβάνει κάθε πολίτης, αλλά οι υποστηρικτές του μέτρου θεωρούν ως βέλτιστο ποσό τα 2.250 ευρώ (2.500 ελβετικά φράγκα) για κάθε ενήλικα και τα 565 ευρώ (625 ελβετικά φράγκα) για κάθε παιδί, μηνιαίως.

Όσοι αντιτίθενται στο μέτρο – συμπεριλαμβανομένης και της ελβετικής κυβέρνησης – τονίζουν ότι ένα αυτόματα εξασφαλισμένο εισόδημα λειτουργεί ως αντικίνητρο για εργασία και θα οδηγήσει σε αύξηση των φόρων. Η κυβέρνηση λέει επίσης ότι η συγκεκριμένη παροχή θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ελβετική οικονομία προκαλώντας έλλειψη ειδικευμένων εργατών και ενθαρρύνοντας έτσι τις εταιρείες να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.

Όλα αυτά τα αντεπιχειρήματα φαίνεται ότι γίνονται αποδεκτά από τους ψηφοφόρους. Μια δημοσκόπηση που έγινε τον Απρίλιο έδειξε ότι μόλις 24% του εκλογικού σώματος υποστηρίζει το μέτρο, ενώ 4% παραμένει αναποφάσιστο.

Ακόμα κι αν οι Ελβετοί, πάντως, απορρίψουν τη θέσπιση βασικού εγγυημένου εισοδήματος, η ιδέα αυτή καθαυτή μάλλον θα παραμείνει στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης, ιδιαίτερα καθώς εντείνεται ο προβληματισμός γύρω από τις εισοδηματικές ανισότητες και την ανεργία σε όλο τον πλανήτη.