Πώς το Facebook θα καταπολεμήσει την ανάμιξη τρίτων στις εκλογές

Πώς το Facebook θα καταπολεμήσει την ανάμιξη τρίτων στις εκλογές

Το Facebook εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής για την αποτυχία του να αποτρέψει τους χρήστες να μοιράζονται παραπλανητικές ειδήσεις στην πλατφόρμα.

της Kirsten Korosec

Το Facebook περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να αυξήσει την ασφάλεια και να αποτρέψει την ανάμειξη τρίτων μερών στις εκλογές, σε μια στιγμή που αυξάνεται η πίεση στο κοινωνικό δίκτυο να περιορίσει την άνοδο των ψευδών ειδήσεων (fake news) και των παρεμβάσεων από το εξωτερικό.

Το Facebook εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής για την αποτυχία του να αποτρέψει τους χρήστες απ’ το να μοιράζονται παραπλανητικές ειδήσεις στην πλατφόρμα, ιδίως κατά την πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Στελέχη της εταιρείας δήλωσαν την περασμένη Πέμπτη, σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο της εταιρείας, ότι έχουν τέσσερις προτεραιότητες:

  • την καταπολέμηση των παρεμβάσεων από το εξωτερικό
  • την αφαίρεση πλαστών λογαριασμών
  • την αύξηση της διαφάνειας των διαφημίσεων
  • τον περιορισμό της διάδοσης ψευδών ειδήσεων

Η εταιρεία συνεργάζεται με το Associated Press και χρησιμοποιεί τους δημοσιογράφους του και στις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ για να εντοπίζει και να απομακρύνει ψευδείς και παραπλανητικές ιστορίες σχετικά με τις ενδιάμεσες ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η πλατφόρμα έχει επεκτείνει τις προσπάθειες ελέγχου των δεδομένων σε διεθνές επίπεδο. Πρόσφατα, το Facebook ξεκίνησε μια πρωτοβουλία ελέγχου των δεδομένων στην Ιταλία και το Μεξικό με εταίρους από τον χώρο των μέσων ενημέρωσης για να εντοπίζει και να αξιολογεί τις δημοσιεύσεις, εξασφαλίζοντας ότι αυτοί θα αναλάβουν δράση έγκαιρα στην πορεία προς τις εκλογές τους.

Εκτός από συνδέσμους, το Facebook έχει επίσης ξεκινήσει να ελέγχει φωτογραφίες και βίντεο ως προς την εγκυρότητά τους. Η εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη ότι το μέτρο αυτό ξεκίνησε στη Γαλλία σε συνεργασία με το AFP και σχεδιάζει να κλιμακωθεί σε περισσότερες χώρες και με περισσότερους συνεργάτες σύντομα.

Μία από τις μεγαλύτερες προσπάθειες της εταιρείας είναι να βρει αποτελεσματικότερους τρόπους για να ανακαλύπτει και να απενεργοποιεί ψεύτικους λογαριασμούς. Το Facebook μπλοκάρει πλέον εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς κάθε μέρα, τη στιγμή που δημιουργούνται και προτού μπορέσουν να κάνουν ζημιά, δήλωσε ο Samidh Chakrabarti, διευθυντής προϊόντων στο Facebook, ο οποίος είναι υπεύθυνος για όλες τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ασφάλεια των εκλογών και την εμπλοκή των πολιτών.

«Είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό χάρη στην πρόοδο της μηχανικής μάθησης, η οποία μας επιτρέπει να εντοπίζουμε ύποπτες συμπεριφορές χωρίς να αξιολογούμε το ίδιο το περιεχόμενο», δήλωσε ο Chakrabarti.

Το Facebook έχει προσθέσει επίσης ένα νέο εργαλείο διερεύνησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πορεία προς τις εκλογές. Το εργαλείο, το οποίο δοκιμάστηκε πιλοτικά πέρυσι κατά τη διάρκεια των εκλογών για τη Γερουσία στην Αλαμπάμα, αναζητά προληπτικά πιθανώς επιβλαβείς τύπους δραστηριοτήτων σχετικών με τις εκλογές, όπως σελίδες ξένης προέλευσης που διανέμουν ψευδές πολιτικό περιεχόμενο. Αυτοί οι ύποπτοι λογαριασμοί ελέγχονται ένας-προς-έναν από την ομάδα ασφάλειας του Facebook για να διαπιστωθεί εάν παραβιάζουν τα πρότυπα της κοινότητας ή τους όρους παροχής των υπηρεσιών της.

Το συγκεκριμένο εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί σε επερχόμενες εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.