Γιατί το TikTok μπορεί να βάλει “ταφόπλακα” στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Γιατί το TikTok μπορεί να βάλει “ταφόπλακα” στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας
In this photo illustration the social media application logo for TikTok is displayed on the screen of an iPhone in front of a US flag and Chinese flag background in Washington, DC, on March 16, 2023. - China urged the United States to stop "unreasonably suppressing" TikTok on March 16, 2023, after Washington gave the popular video-sharing app an ultimatum to part ways with its Chinese owners or face a nationwide ban. (Photo by OLIVIER DOULIERY / AFP) Photo: AFP
Καθώς οι ΗΠΑ συνδέουν τη δημοφιλή εφαρμογή με ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Δεν έχουν τέλος οι κατηγορίες που εκτοξεύουν οι ΗΠΑ ότι η μητρική εταιρεία του TikTok μοιράζεται δεδομένα χρηστών με την κινεζική κυβέρνηση και ότι η δημοφιλής εφαρμογή είναι εργαλείο προώθησης προπαγάνδας και παραπληροφόρησης.

Στο σκηνικό αυτό, ήρθε να προστεθεί ο ισχυρισμός του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών ότι οι ΗΠΑ παραπληροφορούν σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους ασφαλείας που προκύπτουν από το TikTok.

Λάδι στη φωτιά έριξε ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο η επιτροπή του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών για τις ξένες επενδύσεις απειλεί με απαγόρευση της εφαρμογής στις ΗΠΑ εκτός εάν οι Κινέζοι ιδιοκτήτες της εκχωρήσουν το μερίδιό τους.

Υπηρεσίες όπως το FBI όσο και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών έχουν προειδοποιήσει ότι η ByteDance μπορεί να μοιράζεται δεδομένα των χρηστών του TikTok – όπως το ιστορικό περιήγησης, η τοποθεσία και τα βιομετρικά αναγνωριστικά – με την κυβέρνηση της Κίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πράγματι, όπως σημειώνει ο The Guardian, ένας νόμος που θεσπίστηκε το 2017 απαιτεί από τις εταιρείες να δίνουν στην κυβέρνηση τυχόν προσωπικά δεδομένα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια της χώρας. Βεβαίως, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το TikTok έχει παραδώσει τέτοια δεδομένα, αλλά οι ανησυχίες βασίζονται στον τεράστιο όγκο δεδομένων χρηστών που συλλέγει.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με τις δηλώσεις του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών. Ανέφερε, όμως, ότι «έχουμε εύλογες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια όσον αφορά την ακεραιότητα των δεδομένων που πρέπει να τηρούμε».

Την περασμένη εβδομάδα, οι βρετανικές αρχές δήλωσαν ότι απαγορεύουν για λόγους ασφαλείας το TikTok στα τηλέφωνα που εκδίδει η κυβέρνηση, ενώ και η εκτελεστική αρχή της Ευρ. Ένωσης απαγόρευσε προσωρινά το TikTok στα τηλέφωνα των υπαλλήλων. Χώρες όπως η Δανία και ο Καναδάς έχουν ανακοινώσει επίσης αποκλεισμό της εφαρμογής στα κυβερνητικά τηλέφωνα. Όσο για τις ΗΠΑ, το Κογκρέσο, οι ένοπλες δυνάμεις και περισσότερες από τις μισές Πολιτείες της χώρας έχουν ήδη απαγορεύσει την εφαρμογή σε επίσημες συσκευές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε ότι η εταιρεία λαμβάνει υπόψη της τις ανησυχίες για την ασφάλεια και απαντά με «διαφανή προστασία των δεδομένων και των συστημάτων των Αμερικανών χρηστών και με ισχυρό έλεγχο και επαλήθευση από τρίτα μέρη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: