Πώς το Twitter προκάλεσε ένα  bank run 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Πώς το Twitter προκάλεσε ένα  bank run 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων
France, 2022-11-16. illustration of Elon Musk, owner of Twitter. Illustration by Idriss Bigou-Gilles / Hans Lucas. France, 2022-11-16. illustration d Elon Musk, proprietaite de Twitter. Illustration d Idriss Bigou-Gilles / Hans Lucas. (Photo by Idriss Bigou-Gilles / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Αφότου το Twitter έπαιξε τεράστιο ρόλο σε ένα ιστορικό bank run 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Elon Musk παρομοίασε την κρίση με το 1929

Της Prarthana Prakash

Χρειάστηκαν περίπου 36 ώρες από τη στιγμή που άρχισαν οι φήμες για  προβλήματα στο Twitter μέχρι τη στιγμή που η τράπεζα Silicon Valley Bank έκλεισε τελικά την Παρασκευή. Οι επενδυτές τεχνολογίας χρησιμοποίησαν το Twitter για να προειδοποιήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αποσύρουν τα χρήματά τους από την SVB, όπως είναι ευρέως γνωστή η τράπεζα, για να διατηρήσουν τα μετρητά τους ασφαλή. Οι πελάτες της τράπεζας κατέληξαν να μεταφέρουν 42 δισεκατομμύρια δολάρια από τους λογαριασμούς τους την ημέρα πριν από την κατάρρευση.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής του Twitter, Elon Musk, του οποίου η υπηρεσία έπαιξε μεγάλο ρόλο στην κατάρρευση της τράπεζας, μίλησε για την τραπεζική κρίση λέγοντας ότι είχε «πολλές ομοιότητες με το 1929». Αυτή ήταν η χρονιά της περιβόητης «Μαύρης Δευτέρας» που σηματοδότησε το μεγαλύτερο sell-off στην ιστορία του χρηματιστηρίου και την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχόλιο του Musk ήρθε ως απάντηση στα tweets της Cathie Wood, της διευθύνουσας συμβούλου της υψηλού προφίλ εταιρείας Ark Investment Management. Είχε παραπονεθεί ότι οι ρυθμιστικές αρχές απέτυχαν να αντιμετωπίσουν εκ των προτέρων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τράπεζες όπως η SVB, επειδή ήταν πολύ απασχολημένες με τη δημιουργία κανόνων για εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Η Wood προσέθεσε επίσης ότι η τραπεζική κρίση «εμφανιζόταν σε κοινή θέα» επειδή η τράπεζα είχε δημοσίως αναφέρει ότι είχε λιγότερα στοιχεία ενεργητικού από παθητικό, ένα ενδεικτικό σημάδι προβλημάτων.

Το Twitter, το οποίο δεν διαθέτει πλέον ομάδα επικοινωνίας, δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Fortune για σχόλιο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει βασική οδός για τους ανθρώπους να μοιράζονται ιδέες, ειδήσεις και απόψεις. Αλλά αυτή μπορεί να είναι η πρώτη φορά που μια τραπεζική κρίση πυροδοτείται, τουλάχιστον εν μέρει, από σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η ειρωνεία σε αυτήν την απώλεια εμπιστοσύνης είναι ότι ο απόλυτος υπεύθυνος είναι η ίδια η τεχνολογία. Αυτό που έκανε τη Silicon Valley Bank μοναδική ήταν (1) η ευκολία με την οποία οι πελάτες της μπορούσαν να εκτελούν αναλήψεις και (2) η ταχύτητα με την οποία διαδόθηκαν τα νέα για τον επικείμενο θάνατο της Silicon Valley Bank», έγραψε τη Δευτέρα ο Ben Thompson, σχολιαστής επιχειρήσεων και τεχνολογίας. «Ήταν η ταχύτητα, που τροφοδοτήθηκε από το μηδενικό κόστος διανομής τόσο για τις φήμες όσο και για τις αναλήψεις, που ήταν εξαιρετικά αποσταθεροποιητική για μια οντότητα που βασιζόταν σε arbitrage».

Λίγες μέρες πριν την κατάρρευση, η SVB Financial, η μητρική εταιρεία της SVB, ανακοίνωσε ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από φόρους για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 και είπε ότι θα πουλήσει μετοχές για να συγκεντρώσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ζημίες της. Την Πέμπτη, ο συνιδρυτής του PayPal, Peter Thiel, είπε ότι είχε αποσύρει όλα τα χρήματα του επιχειρηματικού fund του από την SVB και ότι είχε συμβουλέψει τις εταιρείες του fund να αποσύρουν επίσης τα χρήματά τους. Άλλες επενδυτικές εταιρείες, όπως η Coatue Management και η Union Square Ventures, είπαν στις εταιρείες τους να κάνουν το ίδιο.

Όταν η είδηση ότι εξέχοντες επενδυτές είχαν αποσύρει τα χρήματά τους από την SVB διαδόθηκε στον κόσμο της τεχνολογίας, προκάλεσε «απόλυτο πανικό» σε όλους τους τομείς, ανέφερε το Fortune. Οι ιδρυτές της εταιρείας και οι επενδυτές αντάλλαξαν μηνύματα που υποδήλωναν ότι η SVB είχε πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο και η πιθανότητα μιας μετάδοσης που θα εξαπλώσει το πρόβλημα ευρύτερα εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Η Signature Bank, η οποία εστιάζει στα κρυπτονομίσματα, κατέρρευσε λίγες ημέρες μετά την SVB, ενώ η εταιρεία διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων της, η Silvergate, έκλεισε λίγες ημέρες πριν από την SVB. Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, εν τω μεταξύ, είδε τις μετοχές της να πέφτουν πάνω από 30% την Τετάρτη λόγω των φόβων ότι αντιμετωπίζει προβλήματα και συνεργάζεται με τις ελβετικές αρχές για το πώς μπορεί να σταθεροποιηθεί.

Ο George Ball, πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας Sanders Morris Harris, είπε στο Fortune ότι ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθοδήγηση των αποφάσεων από τους πελάτες των τραπεζών για το τι να κάνουν με τα χρήματά τους πρόκειται να αυξηθεί.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσουν ισχυρό μοχλό των ροών καταθέσεων και επενδύσεων», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό είχε αρχίσει να συμβαίνει πολύ πριν από την SVB».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: