Πώς το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου απέφυγε το κραχ

Πώς το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου απέφυγε το κραχ
Το LME παρείχε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου λεπτομερή απολογισμό του για ένα από τα πιο επικά short squeeze

Το χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME) προσπάθησε να υπερασπιστεί την αμφιλεγόμενη απόφασή του να ακυρώσει συναλλαγές νικελίου δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αποφύγει ένα κραχ από margin calls 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός το οποίο, αν συνέβαινε, θα μπορούσε να εξαφανίσει το ίδιο το χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, το LME παρείχε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου λεπτομερή απολογισμό του για ένα από τα πιο ιστορικά short squeeze φέτος, όταν οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 250% σε λίγο περισσότερο από 24 ώρες.

Έγγραφο του χρηματιστηρίου, το οποίο αποτυπώνει γλαφυρότατα την αυξανόμενη αίσθηση πανικού, δικαιολογεί ως έναν βαθμό γιατί το LME πήρε την άνευ προηγουμένου απόφαση να «χαλαρώσει» τις ώρες συναλλαγών, από την άλλη αναζωπυρώνει ερωτήματα σχετικά με το γιατί δεν ενήργησε νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται πως αν η επίμαχη ημέρα διαπραγμάτευσης, στις 8 Μαρτίου 2022, δεν είχε ακυρωθεί η αγορά νικελίου θα αντιμετώπιζε margin calls 19,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δέκα φορές υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ.

Οι τιμές εκτινάχθηκαν πάνω από 250% σε δύο συνεδριάσεις στις αρχές Μαρτίου κατά τη διάρκεια ενός γιγαντιαίου short squeeze με επίκεντρο την κινεζική Tsingshan Holding Group Co., προτού ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία του μεγαλύτερου παραγωγού ανοξείδωτου χάλυβα της Κίνας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ζημίες δισεκατομμυρίων για τους αντισυμβαλλομένους της, μεταξύ των οποίων ήταν η JPMorgan.

Σύμφωνα με τον Adrian Farnham, διευθύνοντα σύμβουλο του γραφείου συμψηφισμού του LME εκείνη την εποχή, τουλάχιστον επτά εκκαθαριστικά μέλη θα είχαν χρεοκοπήσει και η κρίση θα δημιουργούσε μια «σπείρα θανάτου». Σε αυτό το σενάριο, η LME Clear θα είχε υποστεί ζημιά 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα έπρεπε να ζητήσει τουλάχιστον 1,22 δισεκατομμύρια δολάρια από τα υπόλοιπα μέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό με τη σειρά του πιθανότατα θα είχε προκαλέσει αθέτηση πληρωμών σε άλλα πέντε εκκαθαριστικά μέλη, ανέφερε το LME στην κατάθεση, «με αποτέλεσμα το LME να μην έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως τόπος διεξαγωγής των αγορών μη σιδηρούχων μετάλλων και να αποτελέσει σημαντικό συστημικό κίνδυνο για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα».