Πώς βλέπουν Μέρκελ, Ολάντ και Σόιμπλε τις εξαγγελίες Ντράγκι

Πώς βλέπουν Μέρκελ, Ολάντ και Σόιμπλε τις εξαγγελίες Ντράγκι

Οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων οικονομιών της Ευρώπης ζητούν μεταρρυθμίσεις, ό,τι κι αν γίνει.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία από μέρους των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβράδυνση της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επέμεινε σήμερα στη Φλωρεντία η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε χθες ότι θα χορηγήσει ρευστότητα τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ στις χρηματαγορές της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να οδηγήσει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ, παρά την αντίσταση της Bundesbank και τις αντιδράσεις πολλών πολιτικών στη μεγαλύτερη οικονομία της Eυρωζώνης.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στη Φλωρεντία μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι η Μέρκελ είπε πως δεν θα κάνει σχόλια για αυτή καθαυτή την απόφαση του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Eυρωζώνης σε ένδειξη σεβασμού στην ανεξαρτησία του. Επανέλαβε πάντως ότι μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις μπορούν να αναζωογονήσουν την Eυρωζώνη.

«Δεν μου δίνεται η εντύπωση πως η απόφαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει την Ιταλία να πει “δεν χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις πλέον”. Λέω όμως πως αυτό πρέπει να ισχύει για όλους – και θα το παρακολουθήσουμε αυτό τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες», ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Καμιά κεντρική τράπεζα στον κόσμο δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει ποτέ την πολιτική· οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Η ίδια επαίνεσε τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ρέντσι στην Ιταλία – η οικονομία της οποίας δεν έχει αναπτυχθεί εδώ και τρία χρόνια. Ο Ρέντσι διαβεβαίωσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ τον ωθεί να επιταχύνει την προώθηση μεταρρυθμίσεων, όχι να την επιβραδύνει. Είπε χαρακτηριστικά ότι θα «ανοίξει το τούρμπο» στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί.

Ο Ματέο Ρέντσι καλωσόρισε εξελίξεις όπως η πιο ευέλικτη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, το σχέδιο επενδύσεων στην ΕΕ, η υποτίμηση του ευρώ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Οι τέσσερις παράγοντες αυτοί είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την Ιταλία και αυτό που έχει συμβεί μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις ακόμη πιο γρήγορα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ολάντ
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε μαζικές αγορές αξιόγραφων, όμως προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

«Με σεβασμό στην ανεξαρτησία της, μπορώ να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τις αποφάσεις αυτές», δήλωσε ο Ολάντ κατά την άφιξή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Παράλληλα εκτίμησε ότι η ΕΚΤ έκανε το καθήκον της όταν «έδινε μάχη κατά της ανεργίας» και έθετε «ως προτεραιότητα την ανάπτυξη».

Παρόλα αυτά, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ «δεν θα πρέπει να μας εμποδίσουν να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας».

Σόιμπλε: Υπάρχει κίνδυνος να παρερμηνευτούν οι δηλώσεις Ντράγκι
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει καλά τη δουλειά της, όμως υπάρχει ο κίνδυνος κάποιες χώρες να παρερμηνεύσουν την απόφασή της να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα μαζικής αγοράς αξιόγραφων, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η νομισματική πολιτική είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ και κάνει τη δουλειά της πολύ καλά», σχολίασε ο Σόιμπλε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Το μόνο πρόβλημα που βλέπουμε είναι ο ηθικός κίνδυνος», πρόσθεσε. «Κάποιοι άνθρωποι ενδέχεται να παρανοήσουν (και να πιστέψουν) ότι δεν χρειάζεται να κάνουν αυτό που πρέπει ως κυβερνήσεις και ως κοινοβούλια, να εφαρμόσουν δηλαδή διαρθρωτικές αλλαγές διότι είναι δύσκολο», επεσήμανε ο Σόιμπλε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters