Πόσα χάνει το ΔΝΤ από ελληνική χρεοκοπία

Πόσα χάνει το ΔΝΤ από ελληνική χρεοκοπία

Θύμα της ελληνικής χρεοκοπίας το ΔΝΤ, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο αναφέρεται σε ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία σημειώνει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι ένας από τους μεγάλους χαμένους σε μία τέτοια περίπτωση.

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως το καθεστώς του «προνομιακού πιστωτή» που απολαμβάνει το ΔΝΤ ενισχύει τη δυνατότητά του να χορηγεί πιστώσεις σε χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, ειδικά σε περιπτώσεις που οι άλλοι πιστωτές είναι είτε απρόθυμοι να δανείσουν είτε αναζητούν τρόπο για να απεμπλακούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Παράλληλα, σημειώνεται πως αν η Ελλάδα δεν πλήρωνε το ΔΝΤ, θα μπορούσε να βρει πρόσβαση σε άλλη χρηματοδότηση άμεσα αλλά με μεγάλες συνέπειες. Ένα από τα παραδείγματα που φέρει το πρακτορείο Bloomberg είναι να αποταθεί στην ΕΚΤ για ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, εξηγείται πως η πιστωτική κατάρρευση θα ωθούσε την οικονομία σε ακόμα βαθύτερη ύφεση, με δραματικές συνέπειες για την αγορά εργασίας, θα επιτάχυνε τη φυγή των κεφαλαίων και θα καθιστούσε τον έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων αναπόφευκτο.

Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ (Μάιος 2015) τα δάνεια του ΔΝΤ ανέρχονται σε 20.634.653.567 ευρώ.