Πόσα χρήματα μπορεί να φέρει στη Βρετανία ο γάμος πρίγκιπα Χάρι και Μέγκαν

Πόσα χρήματα μπορεί να φέρει στη Βρετανία ο γάμος πρίγκιπα Χάρι και Μέγκαν
epaselect epa06361095 Britain's Prince Harry (L) and his fiancee, US actress Meghan Markle visit the Terrence Higgins Trust World AIDS Day charity fair at the Nottingham Contemporary, Britain, 01 December 2017. This is the newly-engaged couple's first joint official public engagement. Prince Harry and Markle announced their engagement on 27 November 2017 and are due to marry at Windsor Castle in May 2018. EPA/NIGEL RODDIS

Σύμφωνα με προβλέψεις ο πριγκιπικός γάμος θα παράξει περίπου 500 εκατομμύρια βρετανικές λίρες για την οικονομία της Βρετανίας.

Ο γάμος της Meghan Markle με τον πρίγκιπα Harry θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου στο Windson Caste, λίγο πιο έξω από το Λονδίνο. Το παλάτι ανήκει στη βασιλική οικογένεια, όπου και διαμένουν οι βασιλείς και βασίλισσες της Βρετανίας για σχεδόν έναν αιώνα τώρα.

Ολόκληρη η Αγγλία, αλλά και ο κόσμος, φαίνεται να θέλει να είναι μέρος της τελετής, και αυτό οφείλεται, φυσικά, και στην μεγάλη απήχηση του πρίγκιπα Harry αλλά και τη δημοσιότητα της Meghan μέσα από τη σειρά Suits στην οποία συμμετείχε.

Ο γάμος θα πραγματοποιηθεί με έξοδα της βασιλικής οικογένειας, και υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 1 εκατομμύριο λίρες συν τα έξοδα ασφαλείας που δεν έχουν υπολογιστεί ακόμη. Βέβαια, θα πρόκειται για μια πιο μικρή τελετή σε σχέση με το γάμο του πρίγκιπα William και της Kate Middleton, αφού ο ναός St George που θα γίνει η τελετή είναι χωρητικότητας 800 ατόμων, σε σχέση με το Westminster Abbey, όπου έγινε ο γάμος του William και χωρούσε 2.000 άτομα.

Το ζευγάρι μπορεί να γνωρίστηκε από ένα κοινό φίλο όπως οι κανονικοί άνθρωποι, αλλά τα οικονομικά τους κάθε άλλο παρά κανονικά είναι. Συγκεκριμένα, η Markle, που πρωταγωνιστούσε σε σειρά αμερικανικής παραγωγής, έβγαζε περίπου 450.000 δολάρια το χρόνο, συν τις όποιες εμφανίσεις της σε κινηματογραφικές ταινίες.

Από την άλλη, τα περιουσιακά στοιχεία του πρίγκιπα Harry- πέμπτου στη σειρά για να ανέβει στο θρόνο- είναι πιο δύσκολο να τα γνωρίζουμε με ακρίβεια, αφού το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος της βασιλικής οικογένειας δεν δημοσιεύεται. Το σίγουρο είναι ότι λαμβάνει ένα προσωπικό εισόδημα και χρήματα για επίσημες βασιλικές υποχρεώσεις που πραγματοποιεί. Αλλά ο Harry διαθέτει ένα επιπλέον ποσό, κληρονομιά του από την περιουσία της Diana που αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Θα βοηθήσει τελικά ο γάμος τη βρετανική οικονομία;

Σύμφωνα με την εταιρεία Brand Finance, που ειδικεύεται στη συμβουλευτική αποτίμησης επιχειρήσεων, οι προβλέψεις είναι ότι συνολικά ο πριγκιπικός γάμος θα παράξει περίπου 500 εκατομμύρια βρετανικές λίρες  για την οικονομία της χώρας. Αυτό θα πραγματοποιηθεί κυρίως λόγω των τουριστών που θα εισρέουν στη χώρα για να γιορτάσουν το συμβάν. Ο CEO της εταιρείας, David Haigh, δήλωσε στο Reuters ότι θεωρούν πως περίπου 200 εκατομμύρια λίρες θα προέλθουν από τον τουρισμό, τα ταξίδια και τα ξενοδοχεία. Το παλάτι Kensington δήλωσε το Μάρτιο, ότι 1.200 πολίτες θα είναι μέσα στο πλήθος των συνολικά 2.640 ατόμων που θα τους επιτραπεί η είσοδος στους χώρους του κάστρου για να παρακολουθήσουν την τελετή.

Στο γάμο του πρίγκιπα William με την Kate Middleton τον Απρίλιο του 2011, ο τουρισμός της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 350.000 τουρίστες, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι κυρίαρχοι του βρετανικού τουρισμού προβλέπουν ήδη ότι το 2018 θα είναι μια σημαντική χρονιά για τον κλάδο, δεδομένου του γάμου αλλά και της μείωσης της αξίας της λίρας από το 2016 με την ανακοίνωση ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από το ευρώ, κάτι που οδήγησε σε αύξηση των εισερχόμενων από το εξωτερικό τουριστών και την αποθάρρυνση πολλών Βρετανών πολιτών από το να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό.

Το τουριστικό πρακτορείο VisitBritain εκτιμά ότι 41,7 εκατομμύρια επισκέπτες θα έρθουν στο Ην. Βασίλειο από το εξωτερικό μέσα στο 2018, παράγοντας 26,9 δισεκατομμύρια λίρες.

Ακόμα, σύμφωνα με τον David Haigh, περίπου 150 εκατομμύρια θα ξοδέψουν όσοι θα κάνουν εκδηλώσεις για να γιορτάσουν και 50 εκατομμύρια θα προέλθουν από όσους αγοράσουν μπλουζάκια, καπέλα και άλλα αναμνηστικά αντικείμενα. Ολόκληρη η βασιλική οικογένεια μπήκε στο χορό των αναμνηστικών, με διάφορα είδη να κοσμούν τις βιτρίνες των τουριστικών μαγαζιών της οικογένειας ήδη από το Νοέμβριο, που ανακοινώθηκε ο αρραβώνας του ζεύγους.

Επίσης, όπως πρόσθεσε, ο γάμος αποτελεί και δωρεάν διαφήμιση για τη Βρετανία, αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών.

Υπάρχει, τέλος, η πιθανότητα να χαρακτηριστεί η ημέρα του γάμου ως επίσημη αργία, αλλά κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, αφού σύμφωνα με έρευνα του 2012 από το Centre for Economics and Business Research (CEBR) έδειξε ότι μια αργία κοστίζει στη Βρετανία 2,3 δισεκατομμύρια λίρες σε οικονομική παραγωγή.

Μπορεί τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο χαρμόσυνο γεγονός, αλλά αυτή που θα επωφεληθεί περισσότερο από το γάμο φαίνεται, σύμφωνα με πολλούς, είναι η βρετανική οικονομία.