Πόσα θα κερδίσουν οι ελληνικές τράπεζες εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία

Πόσα θα κερδίσουν οι ελληνικές τράπεζες εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας μιλάει σε γεύμα που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Παρασκευή 13 Μαΐου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα η κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος μπορεί να αυξηθεί ακόμη και κατά μισό δισ. ευρώ.

Από 400 έως 500 εκατ. αναμένεται να ενισχυθεί η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών εφόσον κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση, προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε βέβαιος ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, θα επιδράσει θετικά στο κλίμα εμπιστοσύνης και τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας κατά τη φετινή χρονιά.

Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης αποτελεί, όπως τόνισε, κλειδί για την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις (“waiver”), και για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Προκειμένου να δείξει, δε, το σημαντικό μέγεθος της θετικής επίπτωσης για τις τράπεζες από τις παραπάνω εξελίξεις διατύπωσε την εκτίμηση ότι η επαναφορά του waiver και η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στους πυλώνες ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, «θα έχουν σημαντική θετική επίπτωση στα αποτελέσματα των τραπεζών, δυνητικού ύψους για το επόμενο έτος περί τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ.»

Αν συνυπολογιστούν και οι έμμεσες επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών, τα οφέλη αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερα, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ

Οι παραπάνω δράσεις σε συνδυασμό με την ανάσχεση της ύφεσης και τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας θα έχουν ως αποτέλεσμα αρχικά τη σταθεροποίηση του λόγου προβληματικών δανείων προς το σύνολο των δανείων και στη συνέχεια την αποκλιμάκωσή του, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Εκτιμάται ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί για τους επόμενους μήνες αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές τομές στη δομή του ελληνικού τραπεζικού τομέα και στην αναδιάταξη των εγχώριων τραπεζών» επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ.