Πόσα χρήματα έχει δώσει η Ελλάδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Πόσα χρήματα έχει δώσει η Ελλάδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Vlodymyr Zelensky (Βολοντιμίρ Ζελένσκι) (Α) ανταλλλάσσουν χειραψία μετά την υπογραφή κοινής δήλωσης για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το 0,095% του ΑΕΠ σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024.

Σε πάνω από 180 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία του στρατιωτικού υλικού που έχει στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία για τον πόλεμο με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ukraine Support Tracker του πανεπιστημίου του Κιέλου.

Σημειώνεται πως ο δείκτης απαριθμεί και ποσοτικοποιεί τη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν υποσχεθεί οι κυβερνήσεις στην Ουκρανία από τις 24 Ιανουαρίου 2022 έως τις 15 Ιανουαρίου του 2024. Καλύπτει 41 χώρες, συγκεκριμένα τα κράτη μέλη της ΕΕ, άλλα μέλη της G7, καθώς και την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, την Τουρκία, τη Νορβηγία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ελβετία, την Κίνα, την Ταϊβάν, την Ινδία και την Ισλανδία.

«Ο δείκτης επικεντρώνεται στις μεταβιβάσεις από κυβέρνηση σε κυβέρνηση προς την Ουκρανία. Λόγω έλλειψης συγκρίσιμων και αξιόπιστων στοιχείων, δεν καταγράφονται οι ιδιωτικές δωρεές ή τις μεταφορές από διεθνείς οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός» σημειώνεται από το πανεπιστήμιο του Κιέλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα έχει δώσει 185 εκατ. ευρώ ή το 0,095% του ΑΕΠ σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, φέρνοντας τη χώρα μας στην 27η και 25η θέση αντίστοιχα μεταξύ των 41 κρατών που καταγράφει ο δείκτης για το σύνολο της βοήθειας.

Καθώς ο δείκτης δεν καταγράφει ανθρωπιστική ή οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα στην Ουκρανία, η χώρα μας βρίσκεται στην 23η θέση της λίστας για τα χρήματα σε στρατιωτική βοήθεια και στη 20η θέση επί του ΑΕΠ.

Το σύνολο της βοήθειας (οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική) που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία ανέρχεται σε 77,2 δισ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκονται οι ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα του statista.com.

Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία ήταν οι επόμενοι σημαντικότεροι χορηγοί βοήθειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: