Πόσο χαρούμενοι γινόμαστε όταν πίνουμε;

Πόσο χαρούμενοι γινόμαστε όταν πίνουμε;

Το αλκοόλ μας κάνει πιο χαρούμενους. Δείτε όμως υπό ποιες προϋποθέσεις. 

Όλοι ξέρουν πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι κακό για την υγεία, αλλά η συζήτηση για τη δημόσια υγεία συνήθως δεν λαμβάνει υπόψη πόσο διασκεδαστικό είναι να το «ρίχνουμε λίγο έξω».

Έτσι, μια ομάδα ερευνητών στο Ηνωμένο Βασίλειο έθεσε ως στόχο να ποσοτικοποιήσει την ευτυχία που προκαλεί ένα ποτήρι ροζέ κρασί ή ένα κοκτέιλ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την εφαρμογή Mappiness, που δημιουργήθηκε από το London School of Economics, για να ερευνήσουν πόσο χαρούμενοι είναι 31.000 χρήστες σε τυχαία σημεία αρκετές φορές την ημέρα, σε μια κλίμακα από το 1 έως το 100.

Η έρευνα έδειξε πως όταν οι χρήστες έπιναν, η ευτυχία τους αυξάνονταν κατά 10,79 μονάδες, σύμφωνα με την Washington Post.

Δεδομένου ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με άλλες ευχάριστες εκδηλώσεις, όπως η κοινωνικοποίηση με τους φίλους, η αύξηση στο επίπεδο ευτυχίας είναι αρκετά σημαντική, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Περιέργως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «η κατανάλωση αλκοόλ είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο όταν συνδεόταν με μη ευχάριστες δραστηριότητες (ταξίδια / μετακινήσεις, αναμονές), και αυξάνει την ευτυχία σε ήδη ευχάριστες δραστηριότητες (κοινωνικοποίηση, επαφές με αγαπημένους) σε μικρά ποσοστά».

Ενώ το αλκοόλ ενισχύει την ευτυχία των ατόμων σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν φαίνεται να τους κάνει πιο χαρούμενους σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές πιστεύουν, τέλος, ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι μια πληροφορία την οποία θα πρέπει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν κατά νου όταν επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την κατάχρηση αλκοόλ, δεδομένου ότι η ευημερία παίζει μεγάλο ρόλο στην απόφαση των ανθρώπων να πιουν.