Πόσο επωφελήθηκαν οι πετρελαϊκές από την ενεργειακή κρίση

Πόσο επωφελήθηκαν οι πετρελαϊκές από την ενεργειακή κρίση
epa08392880 (FILE) - A picture showing the old Royal Dutch Shell company logo at a service station in Beauty Point, Tasmania, Australia, 03 July 2015 (reissued 30 April 2020). Shell on 30 April 2020 released their 1st quarter 2020 results saying their net profits were down 46 per cent to 2.9 billion USD. Shell also said it would cut its dividend, the first time since second world war, amid ongoing Coronavirus-related lockdowns, plunge in oil price and falling demand for energy. EPA/UDO WEITZ *** Local Caption *** 55833505 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αμοιβή του πρώην επικεφαλής της Shell αυξήθηκε πέρυσι στα 11,4 εκατ. ευρώ.

Ο πρώην επικεφαλής της Shell είδε πέρυσι την αμοιβή του να αυξάνεται κάθετα στα 9,7 εκατομμύρια στερλίνες (11,4 εκατ. ευρώ) ως επακόλουθο του πολέμου στην Ουκρανία που αύξησε τις τιμές της ενέργειας και τα κέρδη των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

Η συνολική αμοιβή του Μπεν φαν Μπούρντεν, ο οποίος εγκατέλειψε τα καθήκοντά του στις 31 Δεκεμβρίου και αντικαταστάθηκε από τον Γουαέλ Σαουάν, ήταν κατά 53% υψηλότερη το 2022 απ’ ό,τι το 2021, αν υπολογισθούν ο μισθός και τα μπόνους του, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ομίλου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Shell είδε τα καθαρά κέρδη της να αυξάνονται σε 42,3 δισεκ. δολάρια πέρυσι, καθώς υπερδιπλασιάστηκαν χάρη στην άνοδο των τιμών των υδρογονανθράκων και ήταν τα υψηλότερα που έχει καταγράψει ποτέ ο όμιλος.

Η μη κυβερνητική οργάνωση κατά της διαφθοράς Global Witness επισήμανε πως η πληρωμή του φαν Μπούρντεν αντιπροσώπευε 294 φορές τον περυσινό μέσο μισθό στη Βρετανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτό δείχνει σε ποιο σημείο το ενεργειακό σύστημά μας στρεβλωμένο, καθώς βλέπουμε πως η Shell και οι άλλες εταιρείες υδρογονανθράκων αποκόμισαν κέρδη ρεκόρ χάρη στην ενεργειακή κρίση, η οποία αναγκάζει τις οικογένειες να επιλέξουν ανάμεσα στο να θερμάνουν τα σπίτια τους και στο να βάλουν φαγητό στο τραπέζι», προσθέτει η Global Witness.

Η μη κυβερνητική οργάνωση ζητάει από την κυβέρνηση έναν έκτακτο φόρο «που να λαμβάνει υπόψη τα μπόνους των υψηλόβαθμων διευθυντών» για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση προς «τοπικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ρυπαίνουν λιγότερο, είναι λιγότερο ακριβές και καλύτερες για την ενεργειακή ασφάλεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπέρναρντ Λούνεϊ, ο γενικός διευθυντής της BP, του βρετανικού γίγαντα των υδρογονανθράκων, έλαβε από την πλευρά του ένα εξαιρετικό μπόνους 11,4 εκατ. στερλινών (12,9 εκατ. ευρώ) μετά την άνοδο των τιμών των υδρογονανθράκων, ανέφερε στα τέλη Φεβρουαρίου η εφημερίδα The Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: