Πόσο γρήγορη είναι η 3G σύνδεσή σας;

Πόσο γρήγορη είναι η 3G σύνδεσή σας;

Αφήστε τι λέει η εταιρεία κινητής σας. Μετρήστε μόνοι σας και αξιόπιστα την ταχύτητα του δικτύου και συγκρίνετε σε πραγματικές συνθήκες.

Πιστεύετε ότι έχετε το ταχύτερο 3G της αγοράς; Ή μήπως δεν είστε ευχαριστημένοι από τη σύνδεσή σας και θέλετε να δείτε αν με άλλη εταιρεία θα έχετε μεγαλύτερη ταχύτητα; Πώς θα ξέρετε ποιος έχει το καλύτερο σήμα στην περιοχή σας;  Όλες οι απαντήσεις παρακάτω:

Την περασμένη άνοιξη ξεκίνησε ένας διαφημιστικός «πόλεμος» μεταξύ δύο ελληνικών εταιρειών κινητής για το ποια έχει το ταχύτερο δίκτυο 3G, με την κάθε μια να υποστήριζει πως οι μετρήσεις της είναι ακριβέστερες. Αφού οι αλληλοκατηγορίες κλιμακώθηκαν, η υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας το οποίο υποχρέωσε τις δύο εταιρείες να αλλάξουν το περιεχόμενο των διαφημίσεων τους επειδή, όπως έκρινε, οι καμπάνιες «περιέχουν επιχειρήματα τα οποία δεν τεκμηριώνονται επαρκώς και μπορούν να οδηγήσουν του κοινό σε εσφαλμένες εντυπώσεις».

Πράγματι, δεν υπάρχει αντικειμενικός τρόπος να μετρήσει κανείς απόλυτα την ταχύτητά του στο 3G δίκτυο. Οι παράγοντες που παρεμβάλλονται είναι πολλοί – π.χ. απόσταση από την κεραία, παρεμβαλλόμενα κτήρια, πλήθος χρηστών στην ίδια περιοχή, προδιαγραφές συσκευής, το αν κάνεις browsing ή έχεις ανοίξει εφαρμογή κ.ά.  Αυτό που μπορεί να κάνει, όμως, ο καθένας είναι να μετρήσει την ταχύτητα στις δικές του ιδιαίτερες συνθήκες. Για παράδειγμα, πόσο καλό 3G ή 4G σήμα έχει στις περιοχές που κινείται συνήθως, τι απόκριση (ping) έχει το δίκτυό του σε συγκεκριμένες ώρες και με πόσα bps (bits per seconds) κατεβάζει το τηλέφωνό του ή το tablet κάθε δεδομένη στιγμή.

Το πιο αξιόπιστο εργαλείο για αυτή τη δουλειά είναι η εφαρμογή με το όνομα OOKLA. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που μετράει όλες τις σημαντικές παραμέτρους δικτύου και σας δίνει αναφορά ταχυτήτων και ποιότητας εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή για τον συγκεκριμένο τόπο. Κάνοντας διάφορες μετρήσεις στα μέρη που συνήθως κινείστε, μπορείτε να αποκτήσετε μια πολύ καλή εικόνα του πόσο «γρήγορο» είναι το δίκτυο της εταιρείας σας στη δική σας περίπτωση. Γιατί οι γενικές, «εργαστηριακές» μετρήσεις των εταιρειών δεν είναι δυνατόν να λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε χρήστη.

Ookla1

 

Μπορείτε να κάνετε το εξής απλό τεστ: Εγκαταστήστε το OOKLA σε τηλέφωνα που το καθένα έχει διαφορετικό πάροχο, π.χ. φίλων σας. Φέρτε τα όλα σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Ξεκινήστε το τεστ και επαναλάβετέ το λίγη ώρα αργότερα. Θα πάρετε μια πολύ καλή ιδέα της ποιότητας του δικτύου κάθε εταιρείας, αλλά προσοχή: για το συγκεκριμένο σημείο μόνο.

Το OOKLA έχει και άλλη μια ενδιαφέρουσα παράμετρο. Κάθε φορά που οποιοσδήποτε χρήστης του κάνει μια μέτρηση, αυτή καταγράφεται, αποθηκεύεται και συνυπολογίζεται με όλες τις άλλες μετρήσεις που ήδη έχουν γίνει. Έτσι μπορεί να βγάλει αξιόπιστα στατιστικά για το ποια εταιρεία δείχνει να αποδίδει καλύτερα σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Όταν δεκάδες χιλιάδες χρήστες στην Αθήνα έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες μετρήσεις συνολικά, το αποτέλεσμα προβάλλει μια πολύ εικόνα της κατάστασης.

Κατεβάστε το OOKLA για Android

Για iOS

Στο μεταξύ, μετρήστε και την ταχύτητα του υπολογιστή σας

Διαβάστε ακόμη: 

Η Samsung βάζει πλώρη για την 5η γενιά κινητών

Το ασύρματο ρεύμα είναι εδώ

Οι υπολογιστές μπαίνουν στην κβαντική εποχή