Αυτές είναι οι ερωτήσεις που δέχονται πιο συχνά οι γυναίκες στις επαγγελματικές συνεντεύξεις

Αυτές είναι οι ερωτήσεις που δέχονται πιο συχνά οι γυναίκες στις επαγγελματικές συνεντεύξεις
Photo: pixabay.com
Ο αριθμός των ερωτήσεων που καλείται να απαντήσει μια γυναίκα είναι συχνά μεγαλύτερος, αφού προστίθενται και μερικές που συνδέονται με το φύλο της.

Από τη Valasia Valavosiki

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά και ελπιδοφόρα βήματα προς την κατεύθυνση της ίσης αντιμετώπισης ανδρών και γυναικών στην εργασία. Παρόλ’ αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές ακόμα ανισότητες. Σήμερα, μια γυναίκα που αναζητά εργασία καλείται να δώσει έναν μεγάλο αγώνα, ώστε να βρει μια δουλειά που θα ανταποκρίνεται στα προσόντα και στην εμπειρία της.

Με το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες να είναι ίσως η μεγαλύτερη ανισότητα, μια άλλη περίσταση στην οποία μια γυναίκα αντιμετωπίζεται διαφορετικά είναι η συνέντευξη. Ο αριθμός των ερωτήσεων, καθώς και το περιεχόμενό τους έχει παρατηρηθεί ότι είναι πολλές φορές διαφορετικό, όταν πρόκειται για μια γυναίκα υποψήφια.

Το γεγονός αυτό τις περισσότερες φορές αποδίδεται στα στερεότυπα που είναι ευρέως διαδεδομένα ακόμα και στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με αυτά, η γυναίκα παρουσιάζεται ως ο βασικός φροντιστής των παιδιών και του σπιτιού, σε αντίθεση με τον άνδρα, ο οποίος στοχεύει στο να χτίσει μια καριέρα και να είναι ο βασικός χρηματοδότης του νοικοκυριού.

Η ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα για να εξαλειφθούν οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στον εργασιακό τομέα, οπότε σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στις ερωτήσεις που καλούνται συχνά να απαντήσουν οι γυναίκες σε μια συνέντευξη. Επίσης, θα δούμε και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις ερωτήσεις μια υποψήφια, ξεκινώντας από τις λέξεις-κλειδιά στο CV της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες είναι οι ερωτήσεις που δέχονται πιο συχνά οι γυναίκες σε μια συνέντευξη για δουλειά;

Οι ερωτήσεις που δέχεται πιο συχνά μια γυναίκα κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνέντευξης περιλαμβάνουν συνήθως ευαίσθητους τομείς, όπως η προσωπική της ζωή και η ψυχολογία της.

Και ο αριθμός των ερωτήσεων που καλείται να απαντήσει μια γυναίκα είναι συχνά μεγαλύτερος, αφού στις τυπικές ερωτήσεις προστίθενται και μερικές ακόμα που συνδέονται με το φύλο της.

Ας ρίξουμε λίγο φως στις πιο διαδεδομένες παρακάτω.

Εξηγήστε τα κενά στο βιογραφικό σας

Μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχονται περισσότερο οι γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες εστιάζουν στα κενά στο CV τους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να έχει κενά και ασυνέχειες στο βιογραφικό της, αφού συχνά επωμίζεται την ανατροφή και τη φροντίδα των παιδιών. Παράλληλα, η ερώτηση αυτή τίθεται περισσότερο σε γυναίκες, έτσι ώστε ο εργοδότης να εκμαιεύσει πληροφορίες για την προσωπική τους ζωή χωρίς να ρωτήσει ευθέως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η οικογενειακή σας κατάσταση;

Μια άλλη συχνή θεματική κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνέντευξης είναι η οικογενειακή κατάσταση της υποψήφιας. Πολλές φορές, γίνονται θέμα συζήτησης ακόμα και οι μελλοντικές προθέσεις της γυναίκας, κάνοντας τη συζήτηση πολύ προσωπική. Μερικές συχνές ερωτήσεις σε αυτό το πλαίσιο είναι οι παρακάτω:

  • Είστε παντρεμένη;
  • Έχετε σκοπό να παντρευτείτε;
  • Έχετε κάποιον δεσμό;

Όλες αυτές οι ερωτήσεις έχουν ως σκοπό τη διάκριση σε βάρος γυναικών που έχουν αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, καθώς δικαιούνται περισσότερες άδειες και έχουν περιορισμένη διαθεσιμότητα για υπερωρίες.

Έχετε/σκοπεύετε να κάνετε παιδί;

Ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι επίσης μια πολύ δημοφιλής θεματική.

Σε αυτό το σημείο, πολλές φορές οι ερωτήσεις γίνονται άκρως παρεμβατικές. Η γυναίκα συχνά θεωρείται ο βασικός φροντιστής των παιδιών, οπότε εάν έχει παιδιά αυτό εκλαμβάνεται ως κάτι αρνητικό, αφού υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να χρειαστεί να λάβει άδεια, σε περίπτωση που τα παιδιά χρειάζονται υποστήριξη ή βοήθεια.

Από την άλλη, στην περίπτωση που η γυναίκα δεν έχει ακόμη δημιουργήσει οικογένεια, η επόμενη ερώτηση είναι συνήθως το κατά πόσο προτίθεται να κάνει παιδί. Σε αυτό το σημείο πολλές γυναίκες νιώθουν έντονη πίεση, καθώς φοβούνται ότι εάν εκφράσουν την ειλικρινή πρόθεσή τους να κάνουν παιδί, αυτό θα χρησιμοποιηθεί εις βάρος τους κατά τη διαδικασία της επιλογής.

Μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε γρήγορους ρυθμούς εργασίας και στην πίεση;

Παρόλο που αυτήν την ερώτηση τη δέχονται συχνά και οι άνδρες υποψήφιοι, ειδικά σε πολύ απαιτητικούς ρόλους, στις γυναίκες τίθεται περισσότερο, ακόμη και για εργασίες που δεν είναι τόσο απαιτητικές. Αυτό οφείλεται στο στερεότυπο ότι μια γυναίκα είναι λιγότερο σκληροτράχηλη και συχνά νοείται ως πιο εύθραυστη ή ευαίσθητη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις και στα καθήκοντα αυτής της θέσης;

Μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να δεχτεί αμφισβήτηση ως προς τα προσόντα της και την εμπειρία της. Έτσι, αυτή η ερώτηση είναι επίσης συχνή, ειδικά όταν μια γυναίκα θέλει να απασχοληθεί και να σταδιοδρομήσει σε κάποιον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κλάδο.

Γενικότερα, οι γυναίκες δέχονται περισσότερες ερωτήσεις που αφορούν στα προσόντα και στα προτερήματα ή τα μειονεκτήματά τους και καλούνται να αποδείξουν την αξία τους ή ακόμα και το γιατί πρέπει να προσληφθούν.

Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια;

Η ερώτηση αυτή συνήθως τίθεται περισσότερο σε γυναίκες, σε μία προσπάθεια να διερευνηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας οικογένειας και το κατά πόσο η δουλειά αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητα της υποψήφιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μπορείτε να κάνετε σε τρία απλά βήματα

1. Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Οι περισσότερες ερωτήσεις που κάνει ένας εργοδότης βασίζονται σε λέξεις-κλειδιά στο CV σας. Επομένως, κρίνεται αναγκαίο να προετοιμάσετε το βιογραφικό σας κατάλληλα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν λέξεις-κλειδιά στο CV σας που να αναφέρονται στην προσωπική σας ζωή. Για παράδειγμα, λέξεις-κλειδιά στο βιογραφικό σας, όπως η οικογενειακή κατάσταση καλό θα είναι να παραλείπονται. Τα μόνα προσωπικά στοιχεία που είναι απαραίτητα είναι ο τόπος κατοικίας και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

2. Ενημερωθείτε κατάλληλα

Αρχικά, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να ενημερωθείτε για τη σχετική νομοθεσία, αφού πολλές από τις παραπάνω ερωτήσεις ξεπερνούν τη σφαίρα της αδιακρισίας και κρίνονται παράνομες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον Ν. 3896/2011, απαγορεύεται οποιοδήποτε είδος διάκρισης με βάση το φύλο. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι γυναίκες και οι άνδρες θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση στον εργασιακό τομέα.

3. Απαντήστε κατάλληλα

Εάν δεχθείτε κάποια ερώτηση που σας κάνει να νιώσετε άβολα, μπορείτε πάντα να αρνηθείτε ευγενικά να απαντήσετε. Σε περίπτωση που ο συντονιστής της συνέντευξης επιμένει, μπορείτε να εξηγήσετε ότι η ερώτηση αυτή είναι πολύ προσωπική και δεν επηρεάζει τη δουλειά σας ή ακόμη και να του επισημάνετε ότι είναι παράνομη, εφόσον μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις.

Και να θυμάστε ότι εάν πέσετε θύμα διάκρισης λόγω φύλου, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε είτε στην αρμόδια κρατική αρχή είτε να ακολουθήσετε τη νομική οδό.  Ωστόσο, επειδή αυτό είναι συχνά μια ψυχοφθόρα και χρονοβόρα διαδικασία, καλό θα ήταν να λειτουργήσετε προληπτικά και να αφαιρέσετε λέξεις-κλειδιά από το CV σας που μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για ερωτήσεις που δεν σχετίζονται άμεσα με τη θέση εργασίας.

*Η Valasia Valavosiki έχει περισσότερα από 10 χρόνια εμπειρίας σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, έχοντας εργαστεί σε εταιρείες του χρηματοοικονομικού και τεχνολογικού τομέα. Αυτή τη στιγμή, γράφει σε διάφορα sites σχετικά με τo recruiting και την προετοιμασία για τις διαδικασίες επιλογής. Έτοιμη να δώσει πάντα τις καλύτερες συμβουλές, πιστεύει ότι όλοι μπορούν να προσπαθούν για την βελτίωση της αγοράς εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: