Πόσο ηττημένη βγήκε η Microsoft από το iPhone 5S;

Πόσο ηττημένη βγήκε η Microsoft από το iPhone 5S;

Το δωρεάν iWork απειλεί την πρωτοκαθεδρία του Microsft Office.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της κυκλοφορίας των δύο νέων iPhone, η Apple επιφύλασσε μία ακόμη έκπληξη: την δωρεάν παροχή της σουίτας γραφείου της, του iWork.

Οι εφαρμογές του iWork θα είναι, πλέον, δωρεάν για όλους τους κατόχους iPhone και iPad, γεγονός που απειλεί άμεσα την μέχρι σήμερα κυριαρχία της Microsoft σε αυτόν τον τομέα.

Η τιμή του iWork κυμαινόταν στα 40 δολάρια, καθιστώντας την στην πιο επιτυχημένη -όσον αφορά τις πωλήσεις- εφαρμογή που κυκλοφορούσε μέχρι σήμερα σε κάθε mobile πλατφόρμα.

Διαβάστε ακόμη: Δώστε το παλιό σας iPad στην Microsoft!

Μπορεί η Microsoft να επιχείρησε τη ρελάνς σε αυτόν τον τομέα τον περασμένο Ιούνη, με την κυκλοφορία -επιτέλους- των Office apps για iPhone και Android κινητά, όμως το δωρεάν iWork άλλαξε, δύο μόλις μήνες μετά, τα δεδομένα.

Κι όχι μόνον αυτό. Η σουίτα του Office Mobile έρχεται με δύο σημαντικά «αγκάθια»:

1)   Είναι διαθέσιμο μόνο σε όποιον εγγραφεί στο Office 365, μία cloud υπηρεσία που κοστίζει 100 δολάρια το χρόνο.
2)   Δεν λειτουργεί σε άλλα tablets εκτός από τα δικά της «Surface». Μία αμφιλεγόμενη επιλογή, με σκοπό να αναγεννήσει τις πωλήσεις τους.

«Είναι πλέον ώρα η Microsoft να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει και να απαντήσει σθεναρά», σχολιάζει η Laura DiDio, επικεφαλής αναλύτρια της εταιρείας ITIC.

Διαβάστε ακόμη: Εμπρός στον 64μπιτο δρόμο που χάραξε η Apple!

Το δωρεάν iWork περιλαμβάνει, πλέον, εκτός από τις τρεις βασικές εφαρμογές γραφείου (Pages, Number, Keynote – αντίστοιχες στα γνωστά σε όλους Word, Excel, Power Point) και τα iPhoto και iMovie, για βασική επεξεργασία/ταξινόμηση φωτογραφιών και επεξεργασία βίντεο, αντίστοιχα.

Η Microsoft επέλεξε να μην σχολιάσει την κίνηση της Apple. Εκπρόσωπος της εταιρείας αρκέστηκε σε ένα λιτό «μέχρι στιγμής παρατηρούμε μεγάλη απορρόφηση του Office 365 (από τους καταναλωτές)».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Microsoft είναι υποχρεωμένη να αποδεικνύει συνεχώς τον εαυτό της στους πελάτες», λέει η DiDio. «Αλλά το θέμα είναι ότι με τις δωρεάν εφαρμογές, όταν μιλάμε για υποστήριξη, ασφάλεια και συνοχή, δεν μπορείς να πεις ότι “πληρώνεις γι’ αυτά που παίρνεις”».