Πόσο κοστίζει το ταξίδι ενός διευθύνοντος συμβούλου;

Πόσο κοστίζει το ταξίδι ενός διευθύνοντος συμβούλου;

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι που κοστίζουν τα περισσότερα για να πετάνε με το εταιρικό τους αεροπλάνο.

του Πολ Χόντσον

Ποιος δεν θα ήθελε το δικό του αεροπλάνο; Αλλά και γιατί πρέπει οι μέτοχοι να πληρώνουν τον λογαριασμό;

Πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι εκμεταλλεύονται το δικαίωμα προσωπικής χρήσης του εταιρικού τζετ. Εξάλλου, ποιος δεν θα ήθελε να έχει ένα αεροπλάνο να τον περιμένει έτοιμο προς απογείωση; Το ερώτημα όμως παραμένει: είναι σωστό να πληρώνουν οι μέτοχοι το λογαριασμό;

Από το 2008, η χρήση εταιρικών αεροπλάνων για τις πτήσεις των CEO είναι ένα στοιχείο που εξετάζεται στενά και έχει τύχει ευρείας κριτικής. Οι τρεις λόγοι που δίνουν οι εταιρείες για την προσωπική χρήση των εταιρικών αεροσκαφών είναι: εταιρική ασφάλεια, εντολή διοικητικού συμβουλίου, και ευκολία.

Πόσοι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν πρόσβαση στο εταιρικό αεροσκάφος για προσωπική χρήση, δηλαδή για μη επιχειρηματικούς σκοπούς;

Η εταιρεία ερευνών Equilar βρήκε ότι από τις 95 εισηγμένες της λίστας Fortune 100, στις 65 οι διευθύνοντες σύμβουλοι είχαν πρόσβαση σε εταιρικό αεροπλάνο. Και δύο CEOs που δεν είχαν αυτή την ευκολία διοικούσαν αερογραμμές, όπου το δικαίωμα πτήσης προσφέρεται σε όλους τους εργαζόμενους. Το ετήσιο κόστος για αυτή την παροχή; 141.187 δολάρια κατά μέσο όρο ανά εταιρεία.

Ποιοι διευθύνοντες σύμβουλοι κόστισαν τα περισσότερα χρήματα, σε σχέση με τη χρήση εταιρικού αεροσκάφους;

Οι πέντε πιο «ακριβοί» CEOs ως προς τις πτήσεις είναι ο Μπράιαν Μόινιχαν της Bank of America, ο Τζέιμς ΜακΝέρνεϊ της Boeing, ο Τζέφρεϊ Ίμελτ της General Electric, ο Ρόμπερτ Άιγκερ της Disney και ο Ράιαν Λανς της ConocoPhillips.

Το κόστος των πτήσεων του διευθύνοντος συμβούλου της Bank of America άγγιξε τα 448.251 δολάρια το 2013.

Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι ο Μπράιαν Μόινιχαν αποζημιώνει την εταιρεία για τυχόν προσωπική χρήση του αεροσκάφους. Έτσι, οι πτήσεις του δεν κοστίζουν τίποτα στους μετόχους της εταιρείας.

Το κόστος των προσωπικών ταξιδιών του Τζέιμς ΜακΝέρνεϊ άγγιξε τα 373.137 δολάρια για την Boeing. Η εταιρεία επιβεβαιώνει ότι η απαίτηση ο CEO της εταιρείας να χρησιμοποιεί το εταιρικό τζετ για προσωπικά ταξίδια είναι «μια καθιερωμένη πολιτική που συμβάλλει στην ασφάλεια και την παραγωγικότητα».

Για τις προσωπικές πτήσεις του Τζέφρεϊ Ίμελτ, η General Electric πλήρωσε 343.121 δολάρια. Η εταιρεία δεν αιτιολογεί αυτή την παροχή, αλλά γενικά επισημαίνει ότι «παρέχουμε στα στελέχη μας οφέλη που θεωρούμε ότι είναι λογικά, ανταγωνιστικά και σύμφωνα με το συνολικό πρόγραμμα αποζημίωσης των στελεχών μας».

Όσο για τον Ρόμπερτ Άιγκερ της Disney, η χρήση του εταιρικού αεροσκάφους κόστισε 332.808 το 2013 και 391.411 το 2014. Η πολιτική της εταιρείας είναι «ο διευθύνων σύμβουλος να χρησιμοποιεί το εταιρικό αεροσκάφος για κάθε προσωπικό ταξίδι, για λόγους ασφαλείας».

Τέλος, οι πτήσεις του Ράιαν Λανς κοστίζουν 330.869 δολάρια στην ConocoPhillips. Αφότου ο Λανς ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2012, το διοικητικό συμβούλιο απαίτησε απ’ αυτόν να χρησιμοποιεί το εταιρικό τζετ για τα προσωπικά του ταξίδια, για λόγους ασφαλείας.

Είναι σαφές ότι όλοι οι διευθύνοντες σύμβουλοι καλό θα ήταν να ρίξουν μια ματιά στην πρακτική του Μόινιχαν και να αποζημιώνουν οι ίδιοι την εταιρεία για ταξίδια προσωπικής φύσης που δεν αφορούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα μοιάζουν τα αεροσκάφη του μέλλοντος;