Πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ θα είναι λίγο φθηνότερο.

Κατά 2,73% θα είναι μειωμένο φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με μετρήσεις στις οποίες προέβη το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ.

Η μεταβολή προκύπτει ως αποτέλεσμα της γενικότερης πτωτικής πορείας της τιμής των κρεατικών κατά 3,86%, ενώ μικρότερης έκτασης είναι η επίδραση των μειωμένων τιμών των λαχανικών/φρούτων και των προϊόντων σούπερ μάρκετ (-0,58% και -0,18% αντίστοιχα).

Αναλυτικά και βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η τιμή του αρνιού το Πάσχα καταγράφει υποχώρηση κατά 6,06%, με την αντίστοιχη υποχώρηση στην τιμή του κατσικιού να οριοθετείται σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα (8,22%).

Παράλληλα, αμετάβλητη παραμένει η τιμή του κοτόπουλου. Η μοναδική αυξητική τάση στην εν λόγω κατηγορία εντοπίζεται στην τιμή της χοιρινής μπριζόλας (4,44%).

Μικρή πτώση (-0,58%) παρατηρείται στις τιμές των οπωροκηπευτικών σε σχέση με το 2016, με τις πλέον αξιομνημόνευτες πτωτικές επιδόσεις να εντοπίζονται στα κρεμμύδια (-26,19%) και στο κουνουπίδι (-23,08%), ενώ στον αντίποδα οι κυριότερες αυξητικές τάσεις καταγράφηκαν στα αγγούρια (30%) και στα κολοκυθάκια (22,11%).

Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, παρατηρείται μία οριακή μείωση των τιμών κατά 0,18%, μία θετική εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ αρκετών προϊόντων από το 23% στο 24%.

Το υψηλότερο κόστος του πασχαλινού τσουρεκιού (7,24%), των αναψυκτικών (4,55%) αλλά και της μπύρας (4,41%), αντισταθμίζεται από τις μειώσεις που λαμβάνουν χώρα σε λοιπά προϊόντα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω στοιχεία, το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού έξι έως οκτώ ατόμων υπολείπεται του αντίστοιχου περσινού κατά 2,65 ευρώ. Το συνολικό κόστος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 94,41 ευρώ, μειωμένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (97,06 ευρώ) κατά 2,73%, μία εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση της τιμής των κρεατικών.