Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι
Καρτέλες με κόκκινα αυγά στην Βαρβάκειο αγορά ενόψει του Πάσχα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Αναλυτικά στοιχεία της μελέτης του ΙΕΛΚΑ για τις τιμές των προϊόντων.

Στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2016 οι τιμές του τυπικού πασχαλινού καλαθιού του 2017 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ παρά την αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24% και παρά τις αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε συγκεκριμένα είδη, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η μελέτη του ΙΕΛΚΑ παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα το Πάσχα 2017 και βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και αφορούν τις τιμές της μεγάλης εβδομάδας.

Τα προϊόντα που αναλύθηκαν αποτελούν αντιπροσωπευτικά προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού για τους Έλληνες καταναλωτές και η επιλογή τους έγινε από εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς με πολυετή εμπειρία στον χώρο. Τα προϊόντα που εξετάστηκαν είναι: αρνί ελληνικό, κατσίκι ελληνικό, αυγά εξάδα, τσουρέκι, ξύδι, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μουστάρδα, φέτα, γιαούρτι, κρασί μοσχοφίλερο, μπύρες, πατάτες, ντομάτες, βούτυρο, μαρούλι, φύλλο κρούστας και αναψυκτικό τύπου cola.

Αναλυτικότερα, συνολικά το μέσο τυπικό καλάθι του 2017 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ υπολογίζεται στα 58,53 ευρώ σχεδόν στην ίδια τιμή σε σχέση με το 2016 με 57,82 ευρώ. Σημειώνεται ότι αρκετά από τα προϊόντα (ποτά, ξύδι, μουστάρδα, τσουρέκι, φύλλο) για τα οποία πραγματοποιήθηκαν τιμοληψίες έχουν αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (και από 13% σε 24% σε σχέση με το 2015) και η συνολική τιμή του τυπικού καλαθιού χωρίς αυτές τις αυξήσεις είναι μειωμένη σε σχέση με το 2016 (-1%). Στα οινοπνευματώδη ποτά και μπύρες οι αυξήσεις όπου εμφανίζονται προέρχονται από την εφαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα κρασιά. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή παρουσιάζουν η τιμή μουστάρδας με -56% (λόγω και προωθητικών ενεργειών στο προϊόν), στα αναψυκτικά με -14% και στο αλεύρι με -13%. Το 2016 για άλλη μια χρονιά οι τιμές εμφανίζουν σημαντικό εύρος το οποίο εκτιμάται περίπου σε 45%, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει το καλάθι ανάλογα με τις δυνατότητες του.

Το χαμηλό συγκριτικά με το παρελθόν επίπεδο τιμών του τυπικού πασχαλινού καλαθιού είναι αποτέλεσμα της έντασης του ανταγωνισμού λόγω της ύφεσης και της μείωσης της κατανάλωσης. Επίσης, η διαφορά τιμών των καταστημάτων μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ από την υπόλοιπη αγορά είναι αποτέλεσμα των οικονομιών κλίμακας, της αποτελεσματικής λειτουργίας των οργανωμένων τμημάτων προμηθειών των σουπερμάρκετ και της μακροχρόνιας συνεργασίας με οργανωμένους μεγάλους προμηθευτές.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η τιμή του αρνιού στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στις ίδιες τιμές περίπου με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα η μέση τιμή του αρνιού την Μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με το 2016 κατά -0,9% στα 5,95 ευρώ ανά κιλό. Ενώ μικρή μείωση αναμένεται για την τιμή στο κατσίκι κατά 1,9% στα 6,83 ευρώ ανά κιλό.

Σημειώνεται ότι αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε εκτιμήσεις και πως ανάλογα με τη ζήτηση της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο, ενώ επίσης δεν εμπεριέχουν τις προωθητικές-εκπτωτικές ενέργειες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.

Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά αναμένεται, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, να παίξει και η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, εκπτωτικών κουπονιών, δωροεπιταγών κλπ (η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχιακών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 10% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές που θα τις επιλέξουν). Ως εκ τούτου κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα δημοσιευθούν ανανεωμένα αποτελέσματα με βάση τις προσφορές και λοιπές προωθητικές ενέργειες οι οποίες αναμένεται όπως να ανανεωθούν τις επόμενες ημέρες.