Πόσο θα κοστίσει η επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους;

Πόσο θα κοστίσει η επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους;

Ανησυχία σε Λονδίνο και Ουάσινγκτον για την πιθανή υπέρβαση του αμυντικού προϋπολογισμού λόγω της επέμβασης στο Ιράκ και τη Συρία.

«Η εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν θα διαρκέσει μήνες αλλά χρόνια», δήλωσε ενώπιων των Βρετανών βουλευτών ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς παρουσίαζε το προτεινόμενο από την κυβέρνησή του πλάνο για τη συμμετοχή της χώρας του στον συνασπισμό των ΗΠΑ που επιχειρεί κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Εάν ισχύει το παλιό ρητό ότι ο χρόνος είναι χρήμα, τότε το συνολικό κόστος της νέας στρατιωτικής «περιπέτειας» των Βρετανών στο Ιράκ θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της εκστρατείας.

Σύμφωνα με τον Μάλκολμ Τσάλμερς, επικεφαλής ερευνητή στο Royal United Services Institute του Ηνωμένου Βασιλείου, η επτάμηνη εμπλοκή της Βρετανίας στη Λιβύη το 2011 κόστισε περίπου 390 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των πυραύλων και των ωρών πτήσης των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας. Ο λογαριασμός αυτός είναι συμπληρωματικός του καθιερωμένου αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας, ο οποίος περιλαμβάνει κόστη μισθοδοσίας και εξοπλισμών. Πέρυσι ο αμυντικός προϋπολιγισμός της Βρετανίας έφτασε στα 60 δισ. δολάρια.

Η εκτίμηση του ερευνητή Τσάλμερς είναι πως οι επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους θα κοστίσουν περίπου όσο και ολόκληρη η επιχείρηση στη Λιβύη, «αν υποθέσουμε πως η Βρετανία θα πραγματοποιήσει μόνο αεροπορικές επιχειρήσεις και όλη η εκστρατεία θα κρατήσει ένα-δύο χρόνια». Στην ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως η επιχείριση κατά των τζιχαντιστών θα διαρκέσει «χρόνια». Ωστόσο, αυτήν τη φορά τα ηνία της επίθεσης τα κρατάνε οι Αμερικανοί, σε αντίθεση με την αποστολή στη Λιβύη όπου είχαν ηγετικό ρόλο ευρωπαïκά κράτη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, δικαιολογώντας την αποστολή βρετανικών δυνάμεων στη «μάχη» κατά της προέλασης του ΙΚ, είπε ότι η Βρετανία διαθέτει «μοναδικά στοιχεία» που κανείς άλλος δεν μπορεί να προσφέρει. Μεταξύ αυτών ανέφερε τον πύραυλο ακριβείας Brimstone που, όπως είπε, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου αμάχων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή οπλικών συστημάτων του γεωστρατηγικού περιοδικού IHS Jane’s, Μπεν Γκούντλαντ, ο συγκεκριμένος πύραυλος καθιστά εύκολη τη στοχοποίηση κινούμενων στόχων, ταξιδεύει με υπερηχητική ταχύτητα, έχει μήκος 1,8 μέτρα και ζυγίζει λιγότερο από 50 κιλά. Μέσα από προηγμένα συστήματα ραντάρ καθοδηγείται στον στόχο, χωρίς να χρειάζεται οι πιλότοι να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς για να βρουν τον στόχο. Το IHS Jane’s εκτιμά πως κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 240.000 δολάρια.

Οι πύραυλοι Brimstone είναι συμβατοί με τα αεροσκάφη Tornado GR4 που χρησιμοποίησαν οι Βρετανοί και στις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο Ιράκ πριν από ένα μήνα. Έξι τέτοια αεροσκάφη βρίσκονται σε θέση ετοιμότητας στη βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, από όπου μπορούν να βρίσκονται μέσα σε μία ώρα στο Ιράκ. Κάθε ώρα πτήσης των Tornadoes κοστίζει περίπου 57.000 δολάρια, βάσει στοιχείων του 2011.

Ο Γκούντλαντ αναφέρει πως η βρετανική πολεμική αεροπορία διαθέτει και πυραύλους Shadow, που κοστίζουν 1,3 εκατ. δολάρια έκαστος, καθώς και υποβρύχιους πυραύλους πλοήγησης Tomahawk, με τους οποίους μπορεί να βάλλει κατά στόχων που δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι σε αεροπλάνα. Το κόστος τους; Περίπου 1,5 εκατ. δολάρια ανά πύραυλο.

Υψηλό το κόστος των αεροπορικών επιδρομών και για τις ΗΠΑ
Τα αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αναμένεται να κοστίσουν περισσότερα από 1 δισ. δολάρια τον μήνα στην Ουάσινγκτον, ένα ποσό που πάντως είναι πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτήθηκε για την εκστρατεία στο Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ εκτίμησε την Παρασκευή ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται στο Ιράκ από τις 8 Αυγούστου και στη Συρία από την Τρίτη κοστίζουν στις ΗΠΑ «από 7 ως 10 εκατ. δολάρια την ημέρα», και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει «επιπλέον χρηματοδότηση» από το Κογκρέσο εφόσον αυτές συνεχιστούν.

Όμως και οι στρατιωτικοί αναγνωρίζουν ότι αυτή η εκτίμηση είναι συντηρητική. Στο Πεντάγωνο ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ προέβλεψε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν «προβλήματα στον προϋπολογισμό».

Αν ληφθούν υπόψη τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, η χρήση εξελιγμένου αμυντικού εξοπλισμού και το κόστος μιας μικρής μονάδας Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ το ποσό ενδέχεται να ξεπεράσει, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, τα 10 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Κατά την πρώτη νύχτα των αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία εναντίον θέσεων του ΙΚ, την Τρίτη, οι ΗΠΑ έριξαν 47 πυραύλους Tomahowk και ανέπτυξαν πολλά βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-22 Raptor. Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 1,5 εκατ. δολάρια, ενώ κάθε ώρα πτήσης ενός F-22 περίπου 68.000 δολάρια.

Πάντως το κόστος του πολέμου του Αφγανιστάν ανέρχεται ακόμη και σήμερα σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα. Η επέμβαση στο Ιράκ το 2003 και η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα ως το 2011 κόστισαν περισσότερο από ένα τρισ. δολάρια συνολικά, σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις.