Μια «βόμβα» 100 δισ. ευρώ που απειλεί άμεσα την Ευρώπη

Μια «βόμβα» 100 δισ. ευρώ που απειλεί άμεσα την Ευρώπη

Τι θα σήμαινε για τον τουρισμό των χωρών η γενίκευση των μόνιμων συνοριακών ελέγχων.

Περίπου 100 δισ. ευρώ μέσα σε μια δεκαετία θα κόστιζε στις χώρες που συμμετέχουν στην Συνθήκη Σένγκεν μια μόνιμη επιστροφή στη διενέργεια συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη, σύμφωνα με το επίσημο think tank της γαλλικής κυβέρνησης.

Η συνθήκη μπορεί να είχε ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα και την  ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, υπό την πίεση όμως των ψηφοφόρων που έχουν θορυβηθεί από την πρωτοφανή εισροή μεταναστών και προσφύγων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αρκετές κυβερνήσεις έχουν ήδη επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά τους με άλλες χώρες της ΕΕ.

Έκθεση του France Strategie, του think tank που συνδέεται άμεσα με το γραφείο του γάλλου πρωθυπουργού, αναφέρει ότι η μείωση στον διασυνοριακό τουρισμό και στο εμπόριο που θα επέφερε μια μόνιμη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, θα κόστιζε στην Ευρώπη το 0,8% του ΑΕΠ σε διάστημα δέκα ετών.

Για τη Γαλλία μόνο, το κόστος θα ανέρχονταν σε 1-2 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμα και 10 δισ. μέσα σε 10 χρόνια, δηλαδή το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με την έκθεση.

«Μακροπρόθεσμα, η γενίκευση των μόνιμων συνοριακών ελέγχων θα ισοδυναμούσε σε φόρο 3% επί του εμπορίου μεταξύ των χωρών της περιοχής Σένγκεν, που θα οδηγούσε σε δομική μείωση του εμπορίου κατά 10-20%», αναφέρει.

Το ήμισυ του κόστους θα οφείλεται στην μείωση του τουρισμού, το 38% στην επίπτωση των συνοριακών ελέγχων στους διασυνοριακούς εργαζόμενους και το 12% στα επιπλέον κόστη στις μεταφορές, σύμφωνα με την έκθεση.

Από τις 26 χώρες της περιοχής Σένγκεν, έξι μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα, λόγω της μαζικής εισροής μεταναστών/προσφύγων.