Πόσοι είναι οι Έλληνες που καπνίζουν; – Τα στοιχεία του ΠΟΥ για άνδρες και γυναίκες στη χώρα μας

Πόσοι είναι οι Έλληνες που καπνίζουν; – Τα στοιχεία του ΠΟΥ για άνδρες και γυναίκες στη χώρα μας
Photo: AFP
Για τον αριθμό καπνιστών και χρηστών καπνού ηλικίας 15 ετών και άνω, σε 150 χώρες.

Σε 2,59 εκατ. υπολογίζονται οι Έλληνες πολίτες που καπνίζουν (καπνικά προϊόντα ή τσιγάρα), σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό καπνιστών και χρηστών καπνού ηλικίας 15 ετών και άνω με εκτιμήσεις του 2022.

Από αυτά προκύπτει πως στη χώρα μας καταγράφηκαν 1,41 εκατ. άνδρες και 1,18 εκατ. γυναίκες που έκαναν κάπνιζαν ή έκαναν χρήση καπνικών προϊόντων για το 2022.

Η διεθνής εικόνα

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν 1,25 δισεκατομμύρια ενήλικες χρήστες καπνού, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΠΟΥ.

Τα στοιχεία για το 2022 δείχνουν συνεχή μείωση των ποσοστών χρήσης καπνού σε παγκόσμιο επίπεδο. Με περίπου 1 στους 5 ενήλικες παγκοσμίως να καταναλώνει καπνό σε σύγκριση με 1 στους 3 το 2000.

Η έκθεση δείχνει ότι 150 χώρες μειώνουν με επιτυχία τη χρήση καπνού. Η Βραζιλία και η Ολλανδία σημειώνουν επιτυχία αφού εφάρμοσαν μέτρα για το ρυθμιστικό πλαίσιο MPOWER με τη Βραζιλία να σημειώνει σχετική μείωση 35% από το 2010 και την Ολλανδία να βρίσκεται στα πρόθυρα επίτευξης του στόχου του 30%.

Αιχμές κατά της καπνοβιομηχανίας

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Ρέντιγκερ Κρεχ, διευθυντής του τμήματος προώθησης της υγείας του ΠΟΥ, δήλωσε «τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στον έλεγχο του καπνού, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Με εκπλήσσει το πόσο βαθιά θα φτάσει η καπνοβιομηχανία για να επιδιώξει κέρδη εις βάρος αμέτρητων ζωών. Βλέπουμε ότι τη στιγμή που μια κυβέρνηση νομίζει ότι έχει κερδίσει τη μάχη κατά του καπνού, η καπνοβιομηχανία εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να χειραγωγήσει τις πολιτικές υγείας και να πουλήσει τα θανατηφόρα προϊόντα της».

Ο ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να συνεχίσουν να θέτουν σε εφαρμογή πολιτικές για τον έλεγχο του καπνού και να συνεχίσουν να αγωνίζονται κατά της παρέμβασης της καπνοβιομηχανίας.

Οι περιοχές και οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά

Επί του παρόντος, η Περιφέρεια Νοτιοανατολικής Ασίας του ΠΟΥ έχει το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού που κάνει χρήση καπνού σε ποσοστό 26,5%, με την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια να μην απέχει πολύ με 25,3%.

Όπως σημειώνεται, η έκθεση δείχνει ότι μέχρι το 2030 η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ αναμένεται να έχει τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως με επιπολασμό λίγο πάνω από 23%.

Τα ποσοστά χρήσης καπνού μεταξύ των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ είναι υπερδιπλάσια του παγκόσμιου μέσου όρου και μειώνονται πολύ πιο αργά από ό,τι σε όλες τις άλλες περιοχές.

Αν και οι αριθμοί μειώνονται σταθερά με την πάροδο των ετών, ο κόσμος θα καταφέρει να επιτύχει σχετική μείωση της χρήσης καπνού κατά 25% έως το 2025, χάνοντας τον εθελοντικό παγκόσμιο στόχο της μείωσης κατά 30% από τη βάση του 2010. Μόνο 56 χώρες παγκοσμίως θα επιτύχουν αυτόν τον στόχο, μειωμένες κατά τέσσερις χώρες από την τελευταία έκθεση του 2021.

Ο επιπολασμός της χρήσης καπνού έχει αλλάξει ελάχιστα από το 2010 σε ορισμένες χώρες, ενώ σε έξι χώρες εξακολουθεί να παρατηρείται αύξηση της χρήσης καπνού: Κονγκό, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιορδανία, Ομάν και Δημοκρατία της Μολδαβίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: