Που πάνε τα χρήματα των πειρατών;

Που πάνε τα χρήματα των πειρατών;

Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την πορεία που ακολουθούν τα λύτρα από την πειρατεία πλοίων στο Κέρας της Αφρικής.

Η πειρατεία εκτιμάται ότι κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 18 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το ένα τέταρτο από τα λύτρα, δηλαδή τουλάχιστον ένα δισ. δολάρια που συγκέντρωσαν οι πειρατές πλοίων στα ανοικτά του Κέρατος της Αφρικής και των ακτών της Σομαλίας από το 2005 έως το 2012, χρησιμοποιήθηκαν για εγκληματικές δραστηριότητες σε όλον τον κόσμο, αναφέρει η έκθεση «Τα Μονοπάτια των Πειρατών» της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

«Η πειρατεία δεν είναι μόνο μια απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια , αλλά έχει επίσης την ισχύ να καταστρέψει την περιφερειακή και τη διεθνή οικονομία», δήλωσε ο Στιούαρτ Γικόνα ειδικός στον τομέα της Παγκόσμιας Τράπεζας και ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι πειρατές ασχολούνται με την εμπορία ανθρώπων, την εμπορία όπλων, τη χρηματοδότηση των πολιτοφυλακών και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω του εμπορίου διεγερτικών χαπιών, ιδίως στην Κένυα, καθώς και άλλες παράνομες δραστηριότητες που αποσπούν χρήματα από τη νόμιμη οικονομία που θα προωθούσε με άλλο τρόπο την οικονομική ανάπτυξη.

Η έκθεση προτείνει μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών για την αντιμετώπιση της παράνομης διασυνοριακής διακίνησης χρημάτων, την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες όπως επίσης μέτρα και μηχανισμούς για την παρακολούθηση των χρηματοδοτικών ροών μέσω του εμπορίου.

Η μελέτη , που διεξήχθη από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος βασίζεται σε συνεντεύξεις με πρώην πειρατές , κυβερνητικούς αξιωματούχους , τραπεζίτες και άλλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Η άγνωστη «πολυεθνική» Αλ Σαμπάμπ