Πού θα καταλήξει η αμύθητη περιουσία του Πολ Άλεν;

Πού θα καταλήξει η αμύθητη περιουσία του Πολ Άλεν;
epa05911738 Portland Trail Blazers owner Paul Allen walks off court after the first half against the Golden State Warriors during their NBA playoff game one at Oracle Arena in Oakland, California, USA, 16 April 2017. EPA/JOHN G. MABANGLO

Τουλάχιστον το μισό της συνολικής του περιουσίας των 26 δισ. δολαρίων θα δοθεί μάλλον για φιλανθρωπικό σκοπό. 

Ο Πολ Άλεν, ο συνιδρυτής της Microsoft που πέθανε τη Δευτέρα, διέθετε μια υπέρμετρη περιουσία πέρα από την εταιρεία Vulcan. Μια περιουσία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων οικήματα, έργα τέχνης, ακόμα και αθλητικές ομάδες. Καθώς δεν είχε σύζυγο ή παιδιά έτσι ώστε να κατανεμηθεί η περιουσία, ο πλούτος που συγκέντρωσε θα χρειαστεί χρόνια για να αποκαλυφθεί και να κατανεμηθεί.

Ο Άλεν πέρασε πάνω από τρεις δεκαετίες εκτός της Microsoft, απασχολούμενος με μια μεγάλη ποικιλία από επιχειρήσεις και φιλανθρωπικό έργο. Τουλάχιστον το μισό της συνολικής του περιουσίας των 26 δισ. δολαρίων θα δοθεί μάλλον για φιλανθρωπικό σκοπό. Αλλά το σημαντικότερο ζήτημα σχετικά με την περιουσία του Άλεν αφορά το ποια από τα περιουσιακά στοιχεία του είναι πιθανότερο να ρευστοποιηθούν.

Η Vulcan, η 32χρονη επιχείρηση που επιβλέπει την περιουσία του Άλεν, αποτελούσε την «ομπρέλα» για μια ποικιλία από επενδύσεις, ακτιβιστικό και φιλανθρωπικό έργο. Μεταξύ των εγχειρημάτων αυτών βρίσκεται η Vulcan Real Estate (ένα εμπορικό χαρτοφυλάκιο που το Bloomberg εκτιμά ότι αξίζει 1,5 δισ. δολάρια) και η Vulcan Capital (η οποία ασχολείται με επενδύσεις σε ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες). Ο Άλεν διέθετε επίσης μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων τέχνης και διατηρούσε ποσοστά ιδιοκτησίας σε δυο επαγγελματικές αθλητικές ομάδες που αξίζουν περίπου 3 δισ. δολάρια.

Και κάπως έτσι, η νομική μεταφορά της περιουσίας του ίσως πάρει χρόνια. Οι ομοσπονδιακές φορολογικές δηλώσεις ακινήτων για τους αποθανόντες φορολογούμενους θα πρέπει να κατατίθενται τυπικά μέσα σε εννιά μήνες, αν και οι περισσότεροι καταθέτες ζητούν συνήθως μια εξάμηνη παράταση. Μια μεγάλη και σύνθετη περιουσία όπως είναι αυτή του Άλεν είναι πιθανό λόγω αυτώ των παραμέτρων να αντιμετωπίσει έναν έλεγχο από την φορολογική υπηρεσία. Βέβαια, σύμφωνα με τον CEO της Vulcan, Bill Hilf, «δεν υπάρχουν κάποιες άμεσες αλλααγές για τη Vulcan, τις ομάδες, τα ερευνητικά ινστιτούτα ή τα μουσεία. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο του τι θέλει να γίνει για την κληρονομιά του».

Ο θάνατος του Άλεν πυροδότησε εικασίες μεταξύ των επαγγελματιών στην αγορά ακινήτων του Σιατλ για το κατά πόσο θα υπήρχαν ευκαιρίες για αγοραστές να αναλάβουν ένα μέρος των ιδιοκτησιών και πρότζεκτ του. Η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής κτιρίων για το Facebook και την Alphabet της Google, όπως επίσης και της επίβλεψης συγκροτημάτων διαμερισμάτων στο κέντρο του Σιατλ. Έχει επίσης συγκεντρώσει γη στο κοντινό Bellevue, τροφοδοτώντας υποθέσεις ότι ίσως το χρησιμοποιήσει για την εγκατάσταση μιας μεγάλης εταιρείας.

Η Vulcan έχει επίσης άλλες εταιρείες και οργανώσεις που ίσως δεν θα είναι εύκολο να ρευστοποιηθούν ή να δοθούν σε φιλανθρωπίες. Και πέρα από την ακίνητη περιουσία, για παράδειγμα, έχει ιδρύσει την Stratolaunch Systems, μια εταιρεία που αναπτύσσει το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου, που θα μπορεί να εκτοξεύσει μικρότερα οχήματα στο διάστημα.

Δείτε ακόμη: Πολ Άλεν: Η ζωή του ανθρώπου που μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς άλλαξαν τον κόσμο των PC