ΠΟΞ: Στο 90% η πληρότητα τις ημέρες του Πάσχα

ΠΟΞ: Στο 90% η πληρότητα τις ημέρες του Πάσχα
Η Φιλαρμονική της Κέρκυρας συνοδεύει την περιφορά του επιταφίου, το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου 2023, στην Κέρκυρα. Κατά παράδοση παίζουν συγκεκριμένες μουσικές το Μεγάλο Σάββατο, όπως τη «Marcia Funebre» από την Hρωική του Beethoven ή το «Calde Lacrime» του Michelli. Στη συνέχεια ακολουθεί το έθιμο του Πάσχα στην περιοχή, το σπάσιμο των μπότηδων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποιους προορισμούς επέλεξαν Έλληνες και ξένοι – οι εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν.

Γλυκιά γεύση αφήνει η τουριστική κίνηση του Πάσχα, με τον Απρίλιο  να κάνει ένα ικανοποιητικό ποδαρικό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το φετινό Πάσχα, τόσο το καθολικό, όσο και το ορθόδοξο έπεσαν πολύ νωρίς χρονικά. Ο καλός καιρός λειτούργησε ανασταλτικά και έδωσε κίνητρο στους εκδρομείς να αφήσουν  τον τόπο διαμονής τους και να ξεχυθούν στα χωριά, αλλά και σε νέους προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρη Τάσιο, η πληρότητα για το τριήμερο άγγιξε το 90%, με προορισμούς όπως η Κέρκυρα να πιάνουν ακόμη και το 100%. Όσον αφορά την εσωτερική αγορά η ώθηση δόθηκε, κυρίως, από την Ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το κύμα των Βαλκάνιων τουριστών από Ρουμανία και Βουλγαρία σε Χαλκιδική, Πιερία και Θάσο.

Άνοιξαν μόλις ένα στα τρία ξενοδοχεία

«Μιλάμε για μια ικανοποιητική έναρξη, καθώς άνοιξε μόλις το 30% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας. Ωστόσο, αυτό που κρατάμε και μας γεμίζει αισιοδοξία είναι η εικόνα που παρουσιάζει, μέχρι στιγμής, ο Μάϊος η οποία λειτουργεί και ως προπομπός για την έκβαση της καλοκαιρινής σεζόν. Νότια και Βόρεια Ελλάδα έχουν ξεκινήσει καλύτερα, πιο πάνω ακόμη και από τα επίπεδα του 2019. Μεσοσταθμικά η πληρότητα αγγίζει το 50%. Τη μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφουν τα 5αστερα ξενοδοχεία (70%), ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες καταλυμάτων βρίσκονται στο 50%» αναφέρει στο Fortune ο κ. Τάσιος.

Προσθέτει πως θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις τσάρτερ σε Ρόδο, Κω, Ηράκλειο και Κέρκυρα – οι οποίες γεμίζουν, κατά βάση, με Άγγλους και Γερμανούς τουρίστες – στο αεροδρόμιο Μακεδονία διεξάγονται ομαλά οι εποχικές πτήσεις, ενώ στο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ιδιαίτερα αισθητή η παρουσία Αμερικανών τουριστών οι οποίοι, παραδοσιακά, καταγράφουν και την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη.

Ειδικότερα για τη γερμανική αγορά οι προσβλέψεις είναι ευοίωνες δεδομένου ότι  για το καλοκαίρι του 2023, αναμένεται, σύμφωνα με Γερμανούς tour operators, αύξηση 20% στη διακίνηση Γερμανών πελατών στη χώρα μας έναντι του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το top 5 των προορισμών του Πάσχα

Όσο για το top 5 των προορισμών που πλημμύρισαν από κόσμο για το σούβλισμα του οβελία, πρώτη με διαφορά ήταν η Κέρκυρα, δεύτερη κατά σειρά η Αθήνα ως city break προορισμός και ακολούθησαν το Ηράκλειο Κρήτης, τα Ιωάννινα και τα Ζαγοροχώρια. Αξίζει όμως να επισημανθεί πως ο κόσμος που επισκέφτηκε τα ελληνικά νησιά ήταν μικρότερος σε αριθμό συγκριτικά με πέρυσι. Λίγο τα ακριβά ακτοπλοϊκά, λίγο η θερμοκρασία που δεν επέτρεπε να συνδυαστεί η παραμονή με μπάνιο στη θάλασσα αποθάρρυναν αρκετούς Έλληνες, οι οποίοι σε ένα μεγάλο ποσοστό επέλεξαν να κάνουν Πάσχα στην Ευρώπη μιας και το ταξιδιωτικό πακέτο ήταν πιο ελκυστικό οικονομικά.

«Θεωρούμε ότι η σεζόν θα είναι κανονική και η χρονιά στο σύνολό της καλή. Η ζήτηση είναι ήδη αρκετή και οι επαγγελματίες του κλάδου είναι αισιόδοξοι. Το πολιτικό σκηνικό δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Ο μοναδικός φόβος και απρόβλεπτος παράγοντας είναι να έχουμε κάποιο ακραίο φυσικό φαινόμενο» κατέληξε ο Πρόεδρος της ΠΟΞ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: