Οι Πράσινοι «έκλεισαν την πόρτα» στην Άνγκελα Μέρκελ

Οι Πράσινοι «έκλεισαν την πόρτα» στην Άνγκελα Μέρκελ

Μονόδρομος για την Καγκελάριο η συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. 

Το κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποφάσισε να διακόψει τις συνομιλίες για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. «Οι Πράσινοι δεν θέλουν να διαπραγματευτούν ένα συνασπισμό με τη Μέρκελ», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος, Κλαούντια Ρόθ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η οποία διεξήχθη μετά το τέλος των πολύωρων συζητήσεων με τους εκπρόσωπους των Χριστιανοδημοκρατών. Μετά από αυτήν την εξέλιξη η Άνγκελα Μέρκελ πρέπει τώρα να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, με τους οποίους οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Πέμπτη.

Ο συμπρόεδρος ωστόσο των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, σε συνέντευξή του σήμερα στην Γερμανική Ραδιοφωνία, διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν θα απέρριπτε εκ των προτέρων το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες με CDU και CSU, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό «μεγάλου» συνασπισμού με το SPD. Αν και πρόκειται απλώς για υπόθεση, θα ήταν ανόητο να απορρίψουμε κάτι τέτοιο από τώρα, δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ και πρόσθεσε ότι «στο τέλος ίσως να είναι φυσικό να ξαναμιλήσουμε».

Στην ίδια γραμμή, η συμπρόεδρος Κλαούντια Ροτ, μιλώντας στο ZDF, τόνισε ότι οι Πράσινοι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν, αλλά διευκρίνισε ότι «στην βάση των δύο πολύ εντατικών γύρων συνομιλιών, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια καλή συνεργασία». Όπως τόνισε και ο κ. Έζντεμιρ, οι διαφορές που διαπιστώθηκαν είναι πολύ μεγάλες, ενώ η κυρία Ροτ αναφέρθηκε στα θέματα της ασφάλισης, του κατώτατου μισθού, της ευρωπαϊκής πολιτικής και της ενέργειας που βρίσκονται στην ατζέντα των Πρασίνων.

Αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι και μόνο η απόφαση των δύο πλευρών να διερευνήσουν πιθανότητες συνεργασίας δημιουργεί σημαντικές προϋποθέσεις για μελλοντική συνεννόηση.

Σόιμπλε: «Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχουμε κυβέρνηση»

Καταγγελία της Αριστεράς για χρηματισμό του CDU
Η εξέλιξη αυτή ήρθε σε μια περίοδο που ασκείται έντονη κριτική από την αντιπολίτευση και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, εξαιτίας της χορηγίας ύψους 690.000 ευρώ της οικογένειας Κβαντ/Κλάτεν, ιδιοκτήτριας του 46,7% της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, προς το κόμμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού Κοινοβουλίου, η οικογένεια Κβαντ/Κλάτεν, η οποία ανήκει στους πλέον πιστούς χορηγούς της CDU, δώρισε τα χρήματα στο κόμμα της Καγκελαρίου στις 9 Οκτωβρίου, ενώ πέντε ημέρες μετά ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Χανς-Πέτερ Αλτμάιερ, έπειτα από προσπάθειες μηνών, κατάφερε να επαναφέρει προς συζήτηση ειλημμένη απόφαση από τον Ιούνιο, η οποία προέβλεπε σημαντική μείωση της εκπομπής καυσαερίων των αυτοκινήτων από το 2020. Βασικό επιχείρημα της γερμανικής πλευράς ήταν ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι γερμανοί κατασκευαστές BMW και Daimler, οι οποίοι παράγουν αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού και πολύ πιο ενεργοβόρα από ό,τι οι ιταλικές και οι γαλλικές εταιρίες, θα δυσκολεύονταν να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση.

«Δεν πρόκειται για αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχών, αλλά για το πώς συνδέουμε την απαραίτητη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την προστασία του κλίματος με την απαιτούμενη ευελιξία και ανταγωνιστικότητα προκειμένου να διαφυλάξουμε την αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ αιτιολογώντας την θέση του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εξευρεθεί λύση και μάλιστα εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

«Η BMW έχει την Μέρκελ στο τσεπάκι της», δήλωσε για λογαριασμό του Κόμματος της Αριστεράς ο Κλάους Ερνστ και έκανε λόγο για την «πιο ωμή περίπτωση εξαγοράς πολιτικής» εδώ και καιρό. «Κανείς μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει τόσο ανοιχτά», πρόσθεσε ο Ερνστ.
.