«Πράσινο φως» από Λαγκάρντ για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ – Συμφωνία το Σαββατοκύριακο επιδιώκει η Ελλάδα

«Πράσινο φως» από Λαγκάρντ για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ – Συμφωνία το Σαββατοκύριακο επιδιώκει η Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την επικεφαλής του Ταμείου σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης - Επόμενο βήμα η επίσημη ενημέρωση σε ΔΝΤ,  ESM, και Eurogroup.

Για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενημέρωσε την Γενική Διευθύντρια του οργανισμού ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το τετ α τετ με την Κριστίν Λαγκάρντ πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δισ.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη.

Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών, όπως είναι η Γερμανία.

Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.

Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ , Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι το Ταμείο καλωσορίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας.

Reuters: Η Ελλάδα επιδιώκει να συνάψει συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο 

Η Ελλάδα επιδιώκει να συνάψει συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο για να αποπληρώσει πρόωρα περίπου τα μισά δάνεια που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μία προσπάθεια να μειώσει το χρέος της, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος χθες το βράδυ, σύμφωνα με το Reuters.

«Η αποπληρωμή στο ΔΝΤ θα συμφωνηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Γερμανία και η Ολλανδία φέρουν αντιρρήσεις για αυτή την κίνηση, καθώς ανησυχούν ότι το ΔΝΤ θα επιθυμεί να αποχωρήσει από τις τακτικές αξιολογήσεις για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, εντούτοις δεν θα εκτροχιάσουν τη διαδικασία. «Λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στην αξιολόγηση, επομένως θα άρουν τις αντιρρήσεις τους.

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει περίπου 4-5 δισεκ. ευρώ», υπογράμμισε ο αξιωματούχος. Ο ESM, στον οποίο σύμφωνα με τους κανονισμούς θα έπρεπε να δοθεί ανάλογο ποσό, είναι πιθανό ότι θα παραιτηθεί από αυτό το δικαίωμα, ικανοποιημένος από τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το Reuters μετέδωσε στις 3 Απριλίου ότι η Ελλάδα εξετάζει νέα έξοδο στις αγορές στα τέλη Ιουνίου για να ενισχύσει την αποπληρωμή του χρέους. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει περί τα 9,3 δισεκ. ευρώ στο ΔΝΤ μέχρι το 2024, με επιτόκιο 5%, ενώ το ανάλογο επιτόκιο για τα δάνεια από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μέσω του ESM είναι 0,9%. Η Αθήνα έχει κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 27 δισεκ. ευρώ από την έξοδό της στις αγορές και δάνεια που δεν χρησιμοποιήθηκαν. Αυτό το κεφάλαιο είναι επαρκές για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2021 χωρίς να χρειάζεται να ξαναβγεί στις αγορές έως τότε.