«Πράσινο φως» στη Shell για εξόρυξη στην Αρκτική

«Πράσινο φως» στη Shell για εξόρυξη στην Αρκτική

Την έγκριση για εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική πήρε η Shell μετά από χρόνια αναβολών λόγω έντονων αντιδράσεων από περιβαλλοντικές ομάδες.

Η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία για τη διαχείριση της ενέργειας έδωσε το «πράσινο φως» στη Shell για εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική, βάζοντας τέλος σε μία πολύχρονη και αμφιλεγόμενη υπόθεση. Ο πετρελαϊκός κολοσσός θα χρειαστεί μερικές ακόμη εγκρίσεις από άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της αμερικανικής υπηρεσίας για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως «λαμβάνοντας υπόψη τους σημαντικούς περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικολογικούς πόρους της περιοχής» εγκρίνει την πρόταση της Royal Dutch Shell. Το πρόγραμμα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει οριστεί να λάβει χώρα στην Chukchi Sea, η οποία βρίσκεται μεταξύ της Αλάσκας και της Ρωσίας.

Η Shell προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή από το 2009, όμως περιβαλλοντικές ομάδες προειδοποιούν για καταστροφικές συνέπειες. «Αντί να κριθεί η Shell υπόλογη και να στραφεί η χώρα προς ένα βιώσιμο μέλλον, οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ικανοποιούν το αίτημα μίας εταιρείας που θα πλήξει την περιοχή», δήλωσε ο ερευνητής της Greenpeace, Tim Donaghy.

Η Greenpeace έχει εκφράσει ανοιχτά και σε κάθε τόνο την αντίθεσή της για την εξερεύνηση πετρελαίου στην Αρκτική. Στα τέλη του 2014, κατάφερε να πείσει τη Lego να τερματίσει την επί 50 χρόνια εμπορική της σχέση με τη Shell με τη χρήση ενός βίντεο που το παρθένο αρκτικό τοπίο να περιβάλλεται από μια πετρελαιοκηλίδα- το βίντεο φυσικά έγινε viral.

Ο Shane Tomlinson, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Royal Institute of International Affairs, σημειώνει πως η Shell θα πρέπει να προχωρήσει στην εξόρυξη πολύ προσεκτικά, επειδή -αν μη τι άλλο-οι χαμηλές τιμές πετρελαίου μπορεί να σημάνουν χαμηλή απόδοση της επένδυσής της.