Πρέπει οι εταιρείες να επενδύσουν στο TikTok;

Πρέπει οι εταιρείες να επενδύσουν στο TikTok;
epa08667463 (FILE) - A close-up shows the video-sharing application TikTok on a smart phone in Berlin, Germany, 07 July 2020 (reissued 14 September 2020). According to statement issued by Microsoft, Chinese company ByteDance refused to sell its USA operations of TikTok to the US tech giant. EPA/HAYOUNG JEON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πόσο ωφελούνται οι πωλήσεις από μια επένδυση στο TikTok;

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να επενδύουν σημαντικό μέρος του επικοινωνιακού budget που προορίζεται για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο TikTok  – και όχι άδικα – αφού αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για αύξηση των πωλήσεων και ενίσχυση του brand awareness αλλά και του engagement.

Κινούμενες στη λογική του να χτίσουν το μελλοντικό τους κοινό, στοχεύουν στα μέσα εκείνα που βρίσκονται – κυρίως οι νέοι της γενιάς Gen Z-  καθώς αποτελούν δυνάμει αγοραστές – καταναλωτές.

«Το Tik Tok αναπτύσσεται ραγδαία το τελευταία διάστημα και αναμένεται να ξεπεράσει πολλά social media στο άμεσο μέλλον. Αποτελεί βασική πηγή έρευνας και διασκέδασης ειδικά για το νεότερο κοινό. Βλέπουμε πολλά brands και eCommerce stores να το χρησιμοποιούν με σκοπό να αναδείξουν τα προϊόντα τους (κυρίως ρούχα, καλλυντικά, αλλά και υπηρεσίες) αναφέρει στο Fortune η Άννα Μοραγλή, SEO Strategist της Search Magic.

Θέλοντας να υπογραμμίσει την αποτελεσματικότητα του μέσου, η κα Μοραγλή τονίζει πως συγκεκριμένο ελληνικό brand  που δραστηριοποιείται στον χώρο της ένδυσης, επένδυσε περίπου 10.000 ευρώ σε διαφημίσεις στο Tik Tok και πήρε πίσω σε πωλήσεις κοντά στα 40.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 4 φορές τα χρήματα που επένδυσε!

«Βλέπουμε επίσης πολλές εταιρείες υπηρεσιών πχ. Agencies να προσεγγίζουν το κοινό τους μέσω του Tik Tok με χιουμοριστικό περιεχόμενο, όποτε πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε ακόμα περισσότερες εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες, σε όχι και τόσο συνηθισμένα industries, να αποκτούν παρουσία στο εν λόγω medium, καθώς γίνεται σαφές ότι είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος να επικοινωνήσεις με νέους ανθρώπους και εφήβους, αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες που το χρησιμοποιούν ως μέσο ψυχαγωγίας».

«Κολλημένοι» στο ίντερνετ οι Έλληνες χρήστες

Την ίδια ώρα,  σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της Πανελλήνιας Έρευνας Focus on Tech Life που διεξάγεται από την Focus Bari από το 1995, προκύπτει ότι όλοι οι Έλληνες (96%) ηλικίας 13-74 χρόνων είναι χρήστες internet, συνδέονται κυρίως από το κινητό τους, και περνούν κατά μέσο όρο 2 ώρες «συνειδητοποιημένο χρόνο» την ημέρα online.

Ο κύριος λόγος σύνδεσης για όλες τις δημογραφικές ομάδες είναι τα social media, που στη νεαρή ηλικία φτάνουν να αφιερώνουν κατά μέσο όρο 3 ώρες την ημέρα «συνειδητά» (καθώς ο μη συνειδητοποιημένος χρόνος scrolling on social πιθανά είναι πολύ περισσότερος).

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Facebook παραμένει με διαφορά το δίκτυο των «μεγαλύτερων 35+», ενώ στους Gen Z κυριαρχεί το Instagram και εξίσου «δυνατά» κινείται και το Tik Tok, που αναπτύχθηκε ραγδαία μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση περιεχομένου και στο πώς αυτή μεταφράζεται σε πωλήσεις, η έρευνα υπογραμμίζει την ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών, με την μέση δαπάνη ανά εξάμηνο να έχει φτάσει τα 1.000 ευρώ στο e-commerce, ενώ τελικά πάνω από 1 στους 3 Έλληνες και πάνω από 1 στους 2 της Gen Z δηλώνουν ότι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς ίντερνετ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: