Πρέπει να αποτύχεις για να πετύχεις;

Πρέπει να αποτύχεις για να πετύχεις;

Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αρκεί μόνο το κίνητρο...

της Alexandra Sifferlin

Ο Tony Robbins είναι ένας περιζήτητος εμψυχωτής διευθύνοντων συμβούλων, διασημοτήτων και πολιτικών. Αλλά στη ζωή του δεν υπήρξαν τα πάντα ρόδινα.

Ο Robbins, συγγραφέας των βιβλίων Unshakeable και Money: Master of the Game, μίλησε στο συνέδριο Brainstorm Health που διοργάνωσε το Fortune στην Καλιφόρνια σχετικά με το πώς κατάφερε ο ίδιος να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της ζωής του και πώς χρησιμοποιεί αυτά τα διδάγματα για να βοηθά τους ηγέτες και τους καθημερινούς ανθρώπους να βελτιώσουν τη ζωή τους.

«Είχα μια πραγματικά σκληρή παιδική ηλικία» είπε, προσθέτοντας ότι η μητέρα του έκανε κατάχρηση χαπιών και αλκοόλ. «Κόλλαγε το κεφάλι μου στον τοίχο και μού έριχνε υγρό σαπούνι στον λαιμό μέχρι να κάνω εμετό». Αλλά ο Robbins βλέπει τη θετική πλευρά των πραγμάτων. «Αν η μαμά μου ήταν η γυναίκα που ήλπιζα ότι θα ήταν» σημειώνει, «δεν θα ήμουν ο άνθρωπος που έχω γίνει».

«Ναι, πρέπει να αποτύχετε για να πετύχετε», προσθέτει. «Πρέπει να αποτύχετε – δεν ξέρω βέβαια αν πρέπει και να υποφέρετε».

Παρά τα δύσκολα παιδικά χρόνια, ο Robbins κατέληξε να γίνει ένας επαγγελματίας που βοηθά άλλους ανθρώπους να φτάσουν στην επιτυχία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο τρόπος ζωής του δεν έχει ένα τίμημα. Οι φωνητικές χορδές του είναι κατεστραμμένες από τις 12 ώρες που ξοδεύει, κατά μέσο όρο, την ημέρα μιλώντας σε διάφορες …συνάξεις. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης σειράς διαλέξεων, έκαψε τόσες θερμίδες όσες θα έκαιγε σε δύο μαραθώνιους. Συνήθιζε να κοιμάται μόνο τέσσερις ώρες κάθε βράδυ, αλλά τώρα έχει στόχο τις έξι ώρες ύπνου.

«Δεν αρκούμαι στο να δίνω κίνητρο, χρειάζεσαι κάτι παραπάνω απ’ αυτό», δήλωσε ο Robbins σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από στελέχη της βιομηχανίας υγείας. «Χρειάζεσαι στρατηγική. Η προσέγγισή μου ενθαρρύνει τους ανθρώπους να είναι ‘ωμοί’ και άμεσοι».

Αυτό που είναι σημαντικό για τον Robbins, παρά τις αποτυχίες και τις προκλήσεις για τη σωματική αντοχή του, είναι το να έχει μια αποστολή και έναν στόχο, και να βοηθάει τους ανθρώπους να βρουν τον δικό τους. «Είχα πάντα αυτή την ώθηση», λέει. «Αλλιώς δεν θα επιβίωνα».

Παρόλο που εξασφάλισε την προσωπική του οικονομική επιτυχία μέσω της ενασχόλησής του με την επιχειρηματική στρατηγική καθώς και μέσω των συμμετοχών του σε διάφορες εταιρείες – το τελευταίο του project είναι ένα βιβλίο για την υγεία – ο Robbins τονίζει ότι συνεχίζει να καλλιεργεί αυτή την ώθηση.

«Αυτό που αποκομίζετε δεν θα σας κάνει ποτέ ευτυχισμένους» επισημαίνει χαρακτηριστικά. «Είναι το ποιος θα γίνετε που θα σας κάνει πολύ ευτυχισμένο – ή πολύ δυστυχισμένο» καταλήγει.