Boeing 737 Max: Επέστρεψε μετά από 5 ολόκληρα χρόνια ο εφιάλτης των τραγικών δυστυχημάτων

Boeing 737 Max: Επέστρεψε μετά από 5 ολόκληρα χρόνια ο εφιάλτης των τραγικών δυστυχημάτων
(FILES) An Alaska airlines plane seen at Los Angeles International Airport (LAX) on January 11, 2023. Airlines and safety bodies around the world grounded some versions of the Boeing 737 MAX 9 jets pending inspections Sunday, with dozens of flights cancelled over the weekend after a panel blew out of one of the planes over the western US state of Oregon. (Photo by Daniel SLIM / AFP) Photo: AFP
Αεροπλάνο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, απ' όπου είχε αναχωρήσει με προορισμό την περιοχή του Λος Άντζελες.

Με την Alaska Airlines να καθηλώνει προσωρινά όλα τα αεροσκάφη Boeing 737 Max 9 την περασμένη Παρασκευή μετά από ένα τρομακτικό περιστατικό νωρίτερα μέσα στην ημέρα, αναζωπυρώνονται οι μνήμες των αεροπορικών καταστροφών που αφορούσαν το 737 Max το 2018 και το 2019.

Ευτυχώς, κανείς δεν έχασε τη ζωή του χθες, όταν τμήμα της ατράκτου αποκολλήθηκε για λόγους που ακόμη ερευνώνται. Το κάθισμα δίπλα στην τρύπα που άνοιξε ήταν άδειο και οι υπόλοιποι επιβάτες στη σειρά είχαν τις ζώνες ασφαλείας τους. Το αεροπλάνο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, απ’ όπου είχε αναχωρήσει με προορισμό την περιοχή του Λος Άντζελες.

Το περιστατικό φαίνεται να μην σχετίζεται με τις προηγούμενες καταστροφές, οι οποίες οδήγησαν στην καθήλωση των 737 Max παγκοσμίως από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2020, δήλωσε στο BBC News ο ειδικός σε θέματα αερομεταφορών John Strickland.

«Αν και γνωρίζουμε ελάχιστα στοιχεία ως προς το γιατί αυτό το τμήμα της ατράκτου αποκολλήθηκε», είπε, «αυτό δεν έχει καμία σχέση με την καθήλωση του αεροσκάφους για 18 μήνες στο παρελθόν».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) δήλωσε το Σάββατο ότι θα διατάξει την προσωρινή καθήλωση στο έδαφος και τις επιθεωρήσεις ορισμένων αεροσκαφών 737 Max 9.

Ένας εκπρόσωπος της Boeing δήλωσε στο Fortune: «Η ασφάλεια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και λυπούμαστε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που είχε αυτό το γεγονός στους πελάτες μας και τους επιβάτες τους. Συμφωνούμε και υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση της FAA να απαιτήσει άμεσες επιθεωρήσεις των αεροσκαφών 737-9 με την ίδια διαμόρφωση με το επηρεαζόμενο αεροσκάφος. Επιπλέον, μια τεχνική ομάδα της Boeing υποστηρίζει την έρευνα του NTSB για το χθεσινοβραδινό συμβάν. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τη ρυθμιστική αρχή και τους πελάτες μας».

Η Alaska Airlines δημοσίευσε στο X το Σάββατο: «Από σήμερα το πρωί, οι επιθεωρήσεις σε περισσότερο από το ένα τέταρτο του στόλου των 737-9 έχουν ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρχουν σχετικά ευρήματα. Τα αεροσκάφη θα επιστρέψουν στην υπηρεσία καθώς οι επιθεωρήσεις τους ολοκληρώνονται με την πλήρη εμπιστοσύνη μας».

Σε απάντηση, ένας χρήστης του X έγραψε ότι «μια ολονύκτια “επιθεώρηση» του στόλου MAX σας δεν μας δίνει καμία εμπιστοσύνη», ενώ ένας άλλος ρώτησε αν ήταν η Alaska ή η Boeing που ολοκλήρωσε την επιθεώρηση, στην οποία ένας άλλος απάντησε: «Εξαιρετική ερώτηση με βάση όσα γνωρίζουμε για τη συντριβή της Lion Air».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τραγωδίες με το Boeing 737 Max

Τον Οκτώβριο του 2018, ένα αεροσκάφος 737 Max της Lion Air που αναχωρούσε από την Τζακάρτα της Ινδονησίας συνετρίβη στη θάλασσα της Ιάβας λίγο μετά την απογείωση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 189 επιβαίνοντες. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2019, ένα 737 Max της Ethiopian Airlines συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από την Αντίς Αμπέμπα, σκοτώνοντας και τους 157 επιβάτες και το πλήρωμα.

Την παγκόσμια απαγόρευση πτήσεων του συγκεκριμένου μοντέλου αεροσκάφους ακολούθησε η συλλογή στοιχείων από την FAA για ομοιότητες μεταξύ των δύο ατυχημάτων. Σύντομα η προσοχή στράφηκε σε μια επαναλαμβανόμενη βλάβη στο Σύστημα Ενίσχυσης Χαρακτηριστικών Ελιγμών (MCAS), η οποία οδηγούσε σε παράκαμψη των εντολών του πιλότου. Οι έρευνες υπέδειξαν αργότερα παραλείψεις στην πιστοποίηση από την FAA, η οποία ήταν η τελευταία σημαντική αεροπορική αρχή που καθήλωσε το αεροσκάφος.

Αφού επέβαλε αλλαγές στον σχεδιασμό και την εκπαίδευση, η υπηρεσία έδωσε άδεια στο 737 Max να επιστρέψει στην υπηρεσία τον Νοέμβριο του 2020, ενώ αργότερα ακολούθησαν και άλλες αρχές.

Η Boeing, σε διακανονισμό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης το 2021, συμφώνησε να καταβάλει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να επιλύσει την κατηγορία ότι είχε συνωμοτήσει για να εξαπατήσει την FAA. Η εταιρεία εκτίμησε αργότερα ότι η κρίση της κόστισε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο περιστατικό της Παρασκευής, σύμφωνα με το Reuters, οι φωτογραφίες των επιβατών δείχνουν ότι το τμήμα της ατράκτου που αποκολλήθηκε χρησιμοποιείται μερικές φορές για μια προαιρετική πίσω πόρτα – συνήθως από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που απαιτούν περισσότερες διαδρομές εκκένωσης επειδή έχουν περισσότερες θέσεις. Στην περίπτωση της Alaska Airlines, οι πόρτες αυτές είναι μόνιμα κλειστές.

Υπάρχουν 215 Boeing 737 Max 9 σε υπηρεσία σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium. Η United Airlines έχει 79 από αυτά σε λειτουργία, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία, ενώ η United και η Alaska Airlines μαζί έχουν περίπου το ένα τρίτο από αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: